BIJEG ZA VIKEND

Odmor u prirodi prije školskih obveza (...uz zrno kulture i pravu dozu povijesnih priča)

 Andrej Švoger/CROPIX

Knjige su kupljene, torba i pernica spremni. Predlažemo pet zanimljivih odredišta za vikend-izlet u Hrvatskoj, koja će se svidjeti djeci, ali i odraslim članovima obitelji

LONJSKO POLJE

Park prirode Lonjsko polje mjesto je gdje vladaju tisuće ptica močvarica, a posljednju riječ ima voda. Rijeke Sava, Una, Kupa, Lonja i Strug susreću se na području parka prirode i tvore najveće zaštićeno močvarno područje u jugoistočnom dijelu Europe te jedno od najugroženijih staništa u svijetu. Ono što će oduševiti djecu, a ni odrasle neće ostaviti ravnodušnima, jest Čigoč, europsko selo roda. U 45 aktivnih gnijezda, na dimnjacima tradicionalnih posavskih kuća, obitava oko 200 roda, a u tim istim kućama živi tek nešto više od 100 stanovnika. Do Lonjskog polja iz Zagreba se stiže za jedan sat, a ulaz se ne naplaćuje.

PLITVIČKA JEZERA

Čudo prirode, tako, u nedostatku vokabulara dostojnog te ljepote, mnogi opisuju Plitvička jezera. Jednako su čarobna i ljeti i u jesen, a čak i zimi imaju poseban čar zagrnuta snježnim ogrtačem. Od Zagreba su udaljena 140 kilometara, no doživljaj je vrijedan svakog prevaljenog metra. Posjetitelji mogu istražiti njegova Gornja i Donja jezera te se diviti amfiteatru što ga tvori Veliki slap, najveći u Hrvatskoj koji se spušta sa stijene visoke 78 metara. Ulaznica za odrasle stoji 110 kuna, djeca do sedam godina ulaze besplatno, a ona u dobi između sedam i 18 godina za 55 kuna. U samom parku i okolici niz je restorana i hotela u kojima, nakon obilaska, možete objedovati i odmoriti se.

PAPUK

Neka vam ne bude žao probuditi se za vikend malo ranije i krenuti put Slavonije jer vas na dva i pol sata vožnje od Zagreba čeka jedinstveni Park prirode Papuk čijim stazama mogu planinariti i najmlađi te tako napuniti baterije u prirodi uoči prvog dana škole.

Park prirode Papuk krasi bogatstvo flore i faune, bujna vegetacija i igra prirode u njezinim najzanimljvijim oblicima. Ondje se nalaze i brojni kulturni i povijesni spomenici, od kojih je najpoznatiji i najimpresivniji Ružica Grad kod Orahovice, ali i Rupnica, Pogana Gradina i Kamengrad. Organizirani izleti, poludnevni i cjelodnevni, stoje 25 kuna za odrasle, odnosno 20 za djecu i studente.

TRAKOŠĆAN

Najljepši hrvatski dvorac, prema mišljenju mnogih, smjestio se 80-ak kilometara od Zagreba, na brežuljku koji okružuju šume i slikovito jezero. Idealno je vikend-odredište jer na jednome mjestu nudi mogućnost uživanja u prirodi, ali i upoznavanje povijesti ovoga kraja. Dvorac se može razgledati iznutra i tako iz prve ruke vidjeti kako je nekada živjelo hrvatsko plemstvo, kako su im izgledale spavaće sobe, kako sobe za objed, druženje, balove... Dvorac je nastao u 13. stoljeću , a predmeti u njemu datiraju iz vremena od 15. do 19. stoljeća. Djeca će u dvorcima posebno uživati i na zabavan način naučiti ponešto o hrvatskoj povijesti. Ljetno je radno vrijeme od 9 do 18 sati, a ulaznica stoji 30 kuna za odrasle te 15 kuna za studente i školsku djecu.

ŽUMBERAK

Žumberačko gorje, prava je zelena oaza koju obožavaju planinari i izletnici, a bogata je i kulturnim naslijeđem koje roditelji mogu “prošvercati” djeci na zanimljiv način. Potražite Budinjak, mjestašce sa samo desetak stanovnika koje ima bogatu prošlost isprepletenu legendama o vilama i vilenjacima. Tamo se nalazi i jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj, koje je ostalo gotovo u potpunosti očuvano sve do danas. Slapnica, Okić i Japetić samo su neke od žumberačkih atrakcija, a obavezna destinacija nakon šetnje i planinarenja je Ekoselo Žumberak gdje se može fino i obilno jesti dok će najmlađe oduševiti velik broj domaćih životinja.

Turističke patrole: Završila ljetna akcija Jutarnjeg i Ureda za kontrolu kvalitete

Rovinj - destinacija s najviše osmijeha

Djelatnici Ureda za kontrolu kvalitete obišli su i ocijenili Rovinj, Opatiju, Zadar, Vodice, Cavtat, Plitvice, Slavonski Brod, Varaždin i Samobor

Više od dva mjeseca, tisuće kilometara, devet odredišta i podjednako toliko različitih turističkih priča...

Tako je otprilike izgledao scenarij djelatnika Ureda za kontrolu kvalitete (UKK), koji su ovogodišnju turističku sezonu proveli na terenu obilazeći i ocjenjujući cjelokupnu ponudu naših primorskih i kontinentalnih odredišta s ciljem podizanja kvalitete u toj važnoj gospodarskoj grani na koju se u posljednje vrijeme država oslanja više nego ikad.

Recenzije su tijekom devet tjedana objavljivane u Turističkim vodičima Jutarnjeg lista, a zajedno smo ocijenili Rovinj, Opatiju, Zadar, Vodice, Cavtat, Plitvice, Slavonski Brod, Varaždin i Samobor - u svakoj hrvatskoj regiji po jednu destinaciju. Smještajni kapaciteti, ponuda zabave, izleta i suvenira, informiranje turista i gostoljubivost, odnos cijene i kvalitete samo su neke od stavki koje su, glumeći “obične turiste, ocjenjivali djelatnici UKK.

No, presudan kriterij, prema kojemu smo odlučili i proglasiti pobjednika, jest ono na što ne utječe ni blizina mora, ni bogatstvo grada.

To je količina osmijeha za koji se zna da otvara sva vrata, a najviše se smiješe u najnagrađivanijem biseru Hrvatske - Rovinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:13