NEZADOVOLJNI MILANOVIĆEM

Raskol u stranci: Dio vrha SDP-a tajno se sastao s Ljuštinom

Sastanak je dogovorio Zlatko Komadina koji se te večeri žestoko posvađao s Milanovićem pa napustio sastanak
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Nakon burne sjednice Predsjedništva SDP-a na kojoj je došlo do sukoba zbog Milana Bandića i samo nekoliko sati uoči Bandićeve kandidature, dio vodstva stranke sastao se s najbližim Bandićevim suradnikom Duškom Ljuštinom.

Prema našim informacijama, sastanak s Bandićevim pouzdanikom dogovorio je potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina koji se te večeri žestoko sukobio sa stranačkim šefom Zoranom Milanovićem, te zbog toga naprasno i napustio sastanak.

Njima su se po završetku sjednice u jednom zagrebačkom pubu nedaleko sjedišta SDP-a pridružili još Milanka Opačić i Tonino Picula, a nešto kasnije stigla je i Željka Antunović.

Sve više nezadovoljnika

Različite su interperetacije tog druženja. Za bliske Milanovićeve suradnike taj je susret protumačen kao potvrda da se dio vrha SDP-a - a tu misle na Zlatka Komadinu i Željku Antunović - u stvari svrstao uz Bandića iako javno daju podršku službenom stranačkom predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću.

No, ima i onih koji smatraju kako je to dokaz da se gotovo polovica Predsjedništva okrenula protiv Milanovića, pa čak i Opačić i Picula koji su do sada svrstavani među njegove ljude.

- Opačić i Antunović do nedavno jedna drugu nisu mogle smisliti, a sada zajedno razgovaraju kako maknuti Milanovića - komentirao je jedan SDP-ovac blizak Bandiću. Neki sudionici sastanka, međutim, odbacuju špekulacije da rade za Bandića Milanoviću iza leđa, te tvrde kako je bila riječ o prijateljskoj kavi. - Oni koji od toga žele raditi politiku, prevarili su se - rekao nam je jedan od njih.

Ivica Pančić, jedini SDP-ov zastupnik koji je otvoreno podržao Bandića, tvrdi kako “kriza razara SDP zbog neadekvatnog vođenje stranke”.

Objavu predsjedničke kandidature Bandić je jučer iskoristio za otvoren obračun sa svojom sada već bivšom strankom, odnosno Milanovićem.

- Stranka koja je zadnje dvije godine suzdržana, drži se ideoloških rovova, ne nudi rješenja i ne preuzima odgovornost nije stranka za koju se ja zalažem. Oni koji me žele izbaciti stranci su se priključili u predvečerje i nakon izbora 2000. Postoje realizirani i nerealizirani. Prvi su oni koji su u životu nešto napravili, a drugi nisu napravili ništa, a sve znaju. Ja s takvima ne mogu raditi - rekao je Bandić.

Bandićev bijeg od problema

Vrh SDP-a uopće nije želio pridavati pažnju Bandiću. Njegov glavni rival Ivo Josipović kratko je rekao:

- Ne zanima me kandidatura Bandića. Hrvatska će izabrati predsjednika koji je neće sramotiti, već dostojanstveno predstavljati u svijetu.

Milanović je, pak, potpisujući Josipovićevu kandidaturu na Jelačić trgu rekao da mu je “žao što Bandić na neki način bježi od problema u Zagrebu”.

- To nije u redu ni prema građanima Zagreba, ni prema SDP-u - poručio je Milanović.

Zagrebački SDP prikupljat će potpise Josipoviću

Bandićev privremeni nasljednik na čelu zagrebačkog SDP-a Ivo Jelušić jučer je sazvao predsjednike svih 17 mjesnih organizacija. Svi oni, tvrdi Jelušić, sudjelovat će u prikupljanju potpisa za Ivu Josipovića. Za razliku od šefova mjesnih organizacija, većina vodećih zagrebačkih SDP-ovaca - Duško Ljuština, Slavko Kojić, Zvonimir Šostar, Jelena Pavičić-Vukičević - u Bandićevom je izbornom timu. Šefica izbornog stožera mu je Jasmina Havranek, potpredsjednica zagrebačkog SDP-a. Vrh stranke za sada ih neće sankcionirati zbog toga, ali je njihovo isključenje nakon kampanje potpuno izvjesno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 01:53