NATJECATELJSKI DEBAKL

Patuljci kroje sudbinu divova: Gana i Slovenija drže u šahu Njemačku i Englesku

Iako su mjesecima najavljivali kraj 44-godišnjeg posta i sami sebe svrstali u grupu favorita za naslov svjetskog prvaka, bila je to - tipična engleska zabluda
England's Wayne Rooney reacts near teammate Emile Heskey during their 2010 World Cup Group C soccer match against the US at Royal Bafokeng stadium in Rustenburg June 12, 2010. REUTERS/Dylan Martinez (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP)
 Reuters

CAPE TOWN - Trebala je to biti najobičnija rutina, a ispala je - noćna mora! Engleska nije uspjela poraziti Alžir i praktički se kvalificirati u drugu rundu svjetskog prvenstva. Otok će živjeti u strepnji do srijede 23. lipnja, kada će u Port Elizabethu igrati odlučujuću utakmicu sa Slovenijom. A s tom Slovenijom su Englezi igrali test-utakmicu četiri dana prije ogleda s Hrvatima na Wembleyju (5-1) i jedva pobijedili (2-1). Uz podatak da su Slovenci u zadnjim minutama promašili stopostotnu šansu za izjednačenje.

Iako su mjesecima najavljivali kraj 44-godišnjeg posta i sami sebe svrstali u grupu favorita za naslov svjetskog prvaka, bila je to - tipična engleska zabluda! Danas žive u smrtnom strahu od “trećeg nogometnog svijeta”. Ovakva Engleska, s ovakvim Rooneyjem, koji im je glavni, ako ne i jedini adut, Engleska ne može proći pokraj Brazila, Argentine, Urugvaja ili još nekih reprezentacija, koje će tijekom turnira doći u formu.

Engleska je u teškoj banani. Na kontu su dva mršava boda, izborena protiv dva autsajdera (SAD i Alžir), a Slovenija zna biti goropadna. Potvrdili su to momci Matjaža Keka i protiv SAD-a, kada su vodili 2-0 i samo zahvaljujući neiskustvu nisu odnijeli sva tri boda i prvi se iz skupine C plasirali u drugi krug. Ovako su im izgledi osjetno manji jer Engleska se u srijedu 23. lipnja u Port Elizabethu sudara s hamletovskim pitanjem - biti ili ne biti!

Alžir je iznenadio. Ne fanatičnom borbenošću, već smislom za igru, mirnim, staloženim i tečnim nogometom. Ostavili su bolji dojam čak i od Srbije, koja je nokautirala Nijemce, ali je u toj utakmici “elf” čak i s igračem manje bio dominantna momčad. Englezi to nisu bili, Alžirci su nadahnutim driblinzima i oku privlačnom kombinatorikom pokazali da su iznimno talentirana momčad. Makar su se na SP plasirali u dodatnim i vrlo burnim kvalifikacijama izbacivši Egipat.

Ispadnu li dva svjetska prvaka (Njemačka i Engleska), a u nogometu je i to moguće, svjetsko prvenstvo će definitivno propasti. Njihova nogometna ambicioznost je u rukama dvije minijaturne nogometne sile, dva patuljka, Gane i Slovenije. I Gani (vjerojatno) i Sloveniji (sigurno) dovoljan je i bod za plasman u drugu rundu. Kakav bi to debakl bio za dvije velike nogometne nacije, koje imaju vrlo jake lige, koje troše milijarde na nogomet i koje su na pragu suočavanja sa sumrakom nacionalnih reprezentacija. “Legionari koji dolaze iz Afrike i s Balkana uništili su nogomet na bogatom zapadu i doveli Englesku i Njemačku u poziciju da moraju drhtati pred afričkim i slovenskim amaterima.

Fabio Capello, najbolje plaćeni svjetski trener (6 milijuna funti godišnje plaće), uoči odlaska u Južnu Afriku otvoreno je rekao: “Očekujem plasman u finale”. Taj pragmatični i opori trener, koji sve bazira na željeznoj disciplini, bio je trener Milana, Real Madrida i Rome i Englezi su, nakon onog “jadnika s kišobranom” ( Steve McClaren), koji je gubio od Hrvatske, u Capellu našli čovjeka koji će razbiti 44-godišnje prokletstvo. Zemlja u kojoj je rođen nogomet, koja ima najjaču ligu, koja najviše troši na nogomet, koja agitira da 2018. godine bude domaćin SP-a, morala bi igrati bolje. A ono što su pokazali protiv SAD-a i Alžira ne može se nazvati samo nesrećom već i zalaskom jedne precijenjene, preplaćene i prenapuhane generacije. Sve karte su bačene na samo jednog igrača, Waynea Rooneyja, a on je umoran, iscrpljen, bezvoljan, i što je najvažnije - sam!

Uz to, Engleze prati i prokletstvo golmana, nakon Petera Shiltona nisu imali pravog čuvara mreže. Gutali su glupe golove i David Seaman i Paul Robinson i Robert Green. Na kraju se ispostavilo da je najbolji David James (39), koji je samo nekoliko mjeseci mlađi od rekordera među vratnicama Dina Zoffa; 1. kolovoza će imati 40 godina.

Ako je već SP u opasnosti od ispadanja domaćina, ako su nogometni autsajderi digli nos, treba se nadati da će Fabio Capello, ipak, spasiti finalni turnir od debakla. Ne financijskog jer Sepp Blatter je na vrijeme prodao ulaznice, TV prava i pobrao novac od sponzora, traži se spasitelj od natjecateljskog debakla, u kojemu nogometni analfabeti drže lekcije zemlji u kojoj je izmišljen nogomet, i koji bi se trebao “vratiti kući” 2018. Capellu je ovo “zadnji posao u karijeri” i neće valjda, nakon sudara sa Slovencima, napustiti nogomet pognute glave…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 21:05