PRAVI TEST

Rt dobre nade za Englesku je rt posljednje nade!

Velikani svjetskog nogometa strepe od Slovenije i Gane
England's Wayne Rooney reacts near teammate Emile Heskey during their 2010 World Cup Group C soccer match against the US at Royal Bafokeng stadium in Rustenburg June 12, 2010. REUTERS/Dylan Martinez (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP)
 Reuters

JOHANNESBURG - Dva svjetska šampiona kuhaju se u balkanskom loncu, drhte od straha pred nogometnim patuljcima, Slovenijom i Srbijom.

Samo pobjede spašavaju te dvije velike nogometne nacije od neizmjerne sramote kakvu je već doživjela Francuska.

U engleskom taboru pobuna, u njemačkom red i disciplina! I dok se Englezi opiru Capellovoj filozofiji “učinite to na moj način”, Nijemci žive u uvjerenju da su od Srba izgubili zbog spleta nesretnih okolnosti i zbog nerazumljivih sudačkih kriterija zbog kojih su Nijemci 53 minute igrali s igračem manje ( Klose). Zapravo, igrali su s devet igrača jer je Lukas Podolski bio neupotrebljiv.

Nimalo lavovsko ozračje

Može li se Slovenija suprotstaviti ovako “kilavoj” Engleskoj? Atmosfera u svlačionici “tri lava” sve je samo ne lavovska, a defetizam najviše širi “bijeli Pele”. Wayne Rooney otvoreno gunđa protiv Capellova režima: “Ovo je arhipelag Gulag. Doručak, trening, ručak, krevet, večera, zabranjeni telefoni, krevet!”

Za sibirsku atmosferu najveći je krivac upravo Rooney, u čiju su nogometnu vještinu bile uprte oči cijele nacije. I svijeta. A njegova igra je sirotinjska, ni približna njegovu renomeu, o plaći da i ne govorimo! No, kako bi ga oraspoložio, “trener željezne ruke”, Fabio Capello, smekšao je čak i svoju nepokolebljivost - pozvao je Rooneyja na - pivo! Ali nakon piva Talijan se vratio u radni “mode” i isporučio igračima upozorenje:

Niste na godišnjem odmoru

- Došli ste na Svjetsko prvenstvo, ne na godišnji odmor! U kampu je sve savršeno pripremljeno, možete koristiti bazene, teretane, fitness dvorane i krojiti raspored prema vlastitim željama, ali uvijek morate voditi računa da ste ovdje na poslu.

Capello zna da je ključni problem njegovih nogometaša psihološke naravi.

- Kada igrači žive pod velikim pritiskom, zna se dogoditi da noge otkažu poslušnost. Zato moramo biti kompaktniji, složniji. U sljedećoj utakmici izvući će nas jaki momčadski duh, a taj ‘spirit’ sam protiv Alžira osjetio samo na pet ili šest minuta.

Slovenci zasad stoje fantastično na tablici, čak imaju i dobra iskustva s Englezima. Tri dana prije sudara Engleske i Hrvatske (1-5), na Wembleyju su vadili mast Capellovoj genijalnosti, izgubili su vrlo tijesno (1-2). Mogu li u Port Elizabethu, na stadionu “Nelson Mandela Bay”, postići više? Sumnjam, odlazak kući Engleske i Njemačke već nakon prve runde bio bi još jedan debakl ovog prvenstva, na kojem ipak ne vlada prava nogometna atmosfera.

Nijemci moraju dobiti Ganu

Nijemci moraju pobijediti Ganu, a Srbi Australiju. Ali, kako su balkanski putovi isprepleteni, Radomir Antić će se vjerojatno sjetiti Zlatka Kranjčara kojem je prije četiri godine trebala minimalna pobjeda nad Australijom za prolaz u drugi krug. Nije uspio iako je imao bolju momčad nego što je danas ima Srbija. Ali, htjeli mi to priznati ili ne, Radomir Antić je neusporedivo iskusniji trener od Kranjčara. Na kraju krajeva, bio je i trener Reala iz Madrida, a Kranjčarovi su najveći dometi - Zagreb i Dinamo!

No, onda treba postaviti još jedno pitanje - kako može jedan trenerski “šmrkavac” nauditi najbolje plaćenom treneru na svijetu? Matjaž Kek protiv Fabija Capella? Možda je sreća za Keka što u momčadi nema Rooneyja, koji ovo nogometo prvenstvo smatra “robovanjem u arhipelagu Gulag”. Ako ništa drugo, saznali smo barem da je Rooney ipak išao u školu i čuo za Solženjicina.

Engleska i Slovenija u brojkama

vrijednost početne postave

Slovenija 31,5 mil. eura

Engleska 295 mil. eura

Fifa renking

Slovenija 25.

Engleska 8.

nastupi na SP-ima

Slovenija 2

Engleska 13

forma Slovenije

3-1 protiv Novog Zelanda (4. lipnja, prijateljska)

1-0 protiv Alžira (13. lipnja, prijateljska)

2-2 protiv SAD-a (18. lipnja, SP)

forma Engleske

3-0 protiv Platinum Starsa (7. lipnja, prijateljska)

1-1 protiv SAD-a (12. lipnja, SP)

0-0 protiv Alžira (18. lipnja, SP)

Englezi su posljednji put ispali u skupini 1958.

U Engleskoj ima više od 40.000 registriranih nogometnih klubova

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 08:29