DNEVNI KOMENTAR

JELENA LOVRIĆ HSP Ante Starčević otišao je u politički huliganizam

 Damir Krajač/EPH

Uzalud je Mate Granić, nekadašnji HDZ-ov ministar vanjskih poslova, a danas savjetnik predsjednice države, prije desetak godina krečio pravaše, skidao im crne košulje i peglao politički profil. Na svom izbornom saboru u subotu Hrvatska stranka prava Ante Starčević vratila se nekadašnjem intimiziranju s ustašlukom i uličarskim ispadima nekih svojih gostiju opet otklizala u prostor političkog huliganizma.

Kad su pravaši 2004. inozemnom intervencijom zaustavljeni u uključivanju u Vladu Ive Sanadera, njihov tadašnji lider Ante Đapić unajmio je Granića da stranku očisti od crnokošuljaškog imidža i učini prihvatljivom na međunarodnom planu. Uklonjena je sporna ikonografija. Đapić je otišao u Izrael. Nakon posjeta Yad Vashemu javno je osudio fašizam i ustaške zločine.

Hvalio se da je otvorio proces raščišćavanja neoustaških tendencija, ostatak ratnog vremena, “kada je koketiranje s ustaštvom predstavljalo oblik bunta i otpora velikosrpskoj agresiji”. “Moja je zadaća pokazati da je današnji HSP moderna politička stranka, vrlo bliska Europskoj pučkoj stranci, s pozitivnim odnosom prema Židovima i svim ostalim manjinama u Hrvatskoj”, izjavljivao je tada.

Tranziciju HSP-a u modernu europsku konzervativnu stranku, za koju je prije desetak godina tvrdio da je privodi kraju, Đapić je sada stavio u rikverc. Ovih dana na saboru HSP-a AS izjavljuje da svakom pravašu mora biti svet pozdrav “Za dom spremni”, koji je trajno obilježen kao ustaški, bez obzira koliko se ta konotacija pokušavala relativizirati.

Povratak u lošu prošlost pokazuje i činjenica da su najveći pljesak na pravaškom posijelu dobili notorni desničarski jastrebovi, široj javnosti poznati po ispadima ekstremnog političkog primitivizma. Autor svojedobne poruke da današnja šefica HNS-a nije za mudraca, nego za madraca, ovom je prigodom ljevicu nazvao crvenom ruljom i njenim čelnicima preporučio kolektivno samoubojstvo: neka s mosta skoče u Savu. Izjave su zvučale tako da se inače nimalo delikatni Ivan Tepeš, ponovno izabrani šef HSP-a AS, morao ograđivati. Danas su pravaši pripadnici vladajuće koalicije, čak su dobili mjesto potpredsjednika Sabora. Današnjem su HDZ-u prihvatljivi premda su ponovno u flertu s ustaškim pozdravima. Nekad se HDZ smatrao odgovornim da pod kontrolom drži ekstremnu desnicu. Otkako mu je na čelu Tomislav Karamarko, HDZ tu funkciju više ne obavlja. Dapače, sam se dao indoktrinirati od raspojasanog desnila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:37