KOLIKO JE PREVIŠE

Intimna ispovijest pravnice iz Zagreba: Imala sam 28 i rekla sam mu da sam bila sa 12 muškaraca. Pobjegao je. Otad lažem...

Bila sam sretna, zaljubljena i spremna napraviti sve za njega. Vjerovala sam da on isto osjeća za mene. Kad me pitao s koliko sam muškaraca spavala prije njega, iskreno sam mu odgovorila...

ZAGREB - Bila sam sretna, zaljubljena i spremna napraviti sve za njega. Vjerovala sam da on isto osjeća za mene. Kad me pitao s koliko sam muškaraca spavala prije njega, iskreno sam mu odgovorila - dvanaest. Promjena na njegovu licu bila je trenutačna. Nije me mogao pogledati u oči. Ispričao se da je zaboravio nešto napraviti na poslu i da se hitno mora vratiti u firmu. Više mi se nije javio. Otada je prošlo skoro pet godina, ali još uvijek ne shvaćam u čemu sam pogriješila.

Trebala sam lagati

Pitam se da li bi sada bila u braku s čovjekom svojih snova, da sam samo taj broj podijelila napola - priča 33-godišnja Zagrepčanka A. M. koja sebe, prije tog “incidenta”, nikad nije doživljavala kao promiskuitetnu osobu, potpuno suprotno.

- Nevinost sam izgubila na prvoj godini faksa, imala sam 20 godina. Većina mojih prijateljica me zbog toga podbadala jer su one to ‘obavile’ još u srednjoj školi. No, nije me bilo briga. Htjela sam da mi prvi put bude poseban. I bio je. Nažalost, moja prva ljubav bila je kratkog vijeka.

Godine su prolazile, ulazila sam i izlazila iz veza, obično kratkotrajnih. Brojka se popela do 12. Jednostavno se nije dogodila ljubav koja bi me toliko držala da bih svih tih godina ostala s jednim muškarcem. Moj moto je uvijek bio - bolje je biti kvalitetno sam nego u lošoj vezi. Kad sam napokon mislila da sam pronašla savršenog muškarca, ispostavilo se da je savršeni kreten - kaže 33-godišnja pravnica.

Bez iskustva i sigurnosti

- Naša kultura je takva da se ženama veći broj partnera uzima za zlo, dok je muškarcima to veliki plus - tvrdi seksualna terapeutkinja Nataša Barolin Belić iz savjetovališta Korak dalje.

- Muškarci zbog različitih razloga, poput nesigurnosti, introvertiranosti ili religioznih stavova, mogu imati teškoće u prihvaćanju prethodnog seksualnog iskustva njihove partnerice. Imala sam klijente kojima je zasmetalo što su njihove partnerice imale više muškaraca prije njih, ali uglavnom je bila riječ o osobama koje su kasno ušle u prvi seksualni odnos. Problemi su se obično javljali zbog njegova neiskustva. Treba raditi na jačanju njegova samopuzdanja - kaže Barolin Belić.

Jačanje samopuzdanja bilo je prvo na popisu i našoj sugovornici, a kad je ponovno iskrsnulo isto pitanje, ovaj put s drugim partnerom, napravila je ono što je uvjerena da je trebala napraviti davno prije - lagala je.

- Godinama sam patila, upuštala se u desetak beznačajnih odnosa. Spavala sa svakim tko bi u meni probudio samo desetinu onog što sam osjećala za njega. Nedavno sam napokon pronašla nekoga tko je u meni probudio osjećaje za koje sam mislila da više ne postoje. Nisam riskirala. Ovaj put broj je bio skromnih osam, iako se već ‘popeo’ do tridesetak - otkriva.

Nedavno je istraživanje Sveučilišta u Bristolu pokazalo da svaka treća žena ne želi razgovarati o seksualnoj prošlosti. Istraživanja pokazuju da prosječan Britanac u životu promijeni 13 partnerica, a Britanka sedam partnera. No u Hrvatskoj sustavnih istraživanja na tu tema nije bilo, pa se ne zna jesu li, i u kojoj mjeri, muškarci u Hrvatskoj promiskuitetniji od žena.

Profesor Aleksandar Štulhofer, predstojnik Katedre za seksologiju na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ističe da nije novost da žene u prosjeku imaju manje partnera tijekom života od muškaraca jer su to i pokazala sva svjetska istraživanja, a razlog takvom ponašanju vjerojatno se krije u njihovu različitom pristupu seksualnosti.

- Muškarci i žene koriste različitu kognitivnu tehniku kad se prisjećaju partnera s kojima su stupali u odnose. Muškarci zaokružuju, a žene broje jednog po jednog partnera. Kad zaokružuješ, broj obično ispada veći. No, zbog društvenih pritisaka i dvostrukog standarda, žene imaju tendenciju prikazivati broj partnera manjim nego što jest - objašnjava Aleksandar Štulhofer.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TSIKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 12:57