SUSRET ODLUKE

Elf traži kartu za sljedeći krug, ali ne i ‘vendettu’ za Ballacka

Kevin-Prince Boateng u dresu Portsmoutha ozlijedio je Michaela Ballacka i oduzeo mu pravo nastupa na SP-u
 AP

ZAGREB - Gana je prva afrička reprezentacija koja je upisala pobjedu na SP-u održanom na njezinu kontinentu, a sad joj se nudi mogućnost za još jedan antologijski pothvat. S tri boda protiv Njemačke ‘black star’ bi ušao u povijesne knjige kao grobar njemačkog nogometa. Nitko nikada nije ‘elf’ poslao kući sa SP-a već nakon prve faze natjecanja.

Porazom protiv Srbije momčad Joggija Loewa našla se u škakljivoj situaciji. Nema pravo na novi pogrešan korak, riječ je o ozbiljnom testu karaktera za njemačke nogometaše koji u pravilu znaju odgovarati takvim izazovima. Pobjeda ih automatski vodi u osminu finala, a remi će im biti dovoljan samo pod uvjetom da Srbi ne pobijede Australiju.

Na Euru ih spasio Ballack

- Gana je opasna u protunapadima, momčad puna tjelesno moćnih igrača. Od mojih nogometaša traži se spremnost s velikim ‘s’, a ja sam siguran u povoljan epilog - kaže Loew. Kako anulirati Kloseov crveni karton, najdelikatnije je pitanje u izbornikovoj križaljci. Čini se da će na ispražnjeno mjesto uletjeti ‘Helmut’ Cacau iza kojeg je izvrsno proljeće u dresu Stuttgarta. Brazilac s njemačkom putovnicom u prednosti je pred Gomezom koji se u protekloj sezoni nasjedio na klupi i Loew ga koristi samo kao jokera.

Na Euru 2008 ‘elf’ se nalazio u sličnom položaju. Za prolaz skupine u posljednjoj utakmici trebala mu je pobjeda protiv domaćina Austrije i momčad se tada iščupala briljantnim pogotkom Michaela Ballacka. Kapetana reprezentacije nema, pravo nastupa na SP-u grubim mu je startom u finalu FA kupa oduzeo Kevin-Prince Boateng - rođeni Berlinčanin i nekada mladi njemački reprezentativac - koji će danas igrati za Ganu. Peripetijama ovdje nije kraj, jer drugi član nogometne dinastije Boateng, 21-godišnji Jerome, nosi dres njemačke reprezentacije i u srijedu će vjerojatno sjediti na klupi.

Rukovat ću se s bratom

Ovih mu dana nije lako jer je stariji ‘braco’ nakon incidenta s Ballackom malo zastranio. Prozivanja njemačkih medija zbog Ballackove ozljede ocijenio je histeričnima i pomalo rasističkima.

- Glupo je što je ovakva stvar stigla u javnost, ali želim mu sve najbolje i rukovat ću se s njime uoči utakmice - rekao je Jerome te dodao da od početka turnira nije razgovarao s bratom.

- Deplasirano je potezati pitanje Ballackove ozljede. Sigurno je da ‘vendetta’ neće biti motiv naših igrača - kaže Oliver Bierhoff, direktor njemačke reprezentacije.

Tamnoputi Nijemac postao nogometna zvijezda nakon bijega iz siromaštva Brazila

Tri milijuna eura godišnje zarađuje njemački reprezentativac Cacau u bundesligašu Stuttgartu i zaista više ne mora brinuti što će se sutra naći na jelovniku njegove obitelji. A nije uvijek živio u blagostanju.

Rođen je 27. ožujka 1981. godine u brazilskom gradu Santo Andréu kao Claudemir Jeronimo Barreto. Budući da u dječačkoj dobi nije mogao pravilno izgovoriti svoje ime i izgovarao ga je kao Cacaudemir, njegova okolina zauvijek je prihvatila nadimak Cacau.

Otac alkoholičar nije se brinuo za peteročlanu obitelj, pa je teret financiranja preuzela majka, odrađujući dvije smjene dnevno u tvornici. Sinovi Claudemir, Vladimir i Ademir brzo su i sami pripomagali obiteljskom budžetu, pa su zarađivali radom u praonici automobila.

Sva trojica braće sanjala su postati nogometni profesionalci, pa je tako i mali Cacau marljivo trenirao u lokalnim klubovima. Kao 18-godišnjak shvatio je da se mora otisnuti u Europu jer u Brazilu nije dobio priliku ni za stalni posao, a kamoli profesionalni nogometni angažman. Pomogao mu je rođak Osmar, koji je od 1981. godine živio u Njemačkoj i bavio se glazbom.

Osmar je ambicioznom i anonimnom brazilskom mladiću ugovorio probnu utakmicu u münchenskom petoligašu turske orijentacije Türk Gücüu. Nakon toga, sve je bilo lakše. Preko Nürnberga je 2003. došao u Stuttgart, za kojeg je ugovorom vezan do 2013. godine.

- Danas se osjećam kao da sam uistinu uvijek pripadao ovoj momčadi i ovoj zemlji. Drago mi je što me Njemačka posvojila - rekao je nedavno Cacau, koji je protiv Australije postigao četvrti pogodak za njemačku reprezentaciju u 10. nastupa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 21:04