RESTORAN TJEDNA

Dubravkin put je veličanstveno preuređen: hoće li sada imati goste?

 Nenad Dugi/CROPIX

U četvrtak navečer otvoren je, definitivno, najatraktivniji restoranski prostor u Zagrebu.Obnovljeni Dubravkin put toliko dobro izgleda da bi se isticao i u samom srcu Manhattana ili Mayfaira, dok u Zagrebu teško možemo i razmišljati o konkurenciji kad je riječ o uređenju i ugođaju.

Dubravkin put preuređivao se više od godinu dana. Zatvoren je lanjskog proljeća poslije jedne bizarne situacije: grom je udario u veliki znak s natpisom restorana. Udar munje samo je ubrzao vlasnikovu odluku da nešto poduzme s tim restoranom na fantastičnoj lokaciji, između Tuškanca i Gornjeg grada, desetak minuta hoda od Ilice, koji je, međutim, godinama gubio novac i zjapio poluprazan.

Promjena koncepta

Umjesto klasičnog ribljeg restorana, Božo Crnjac, njegova kći Danijela i sommelier Željko Bročilović Carlos planirali su otvoriti wine bar s modernijom ponudom hrane. Radovi su se, međutim, otezali, otezali i otezali da bi na kraju obitelj Crnjac bila prisiljena izgraditi posve novu kuću na mjestu stare, koja se nepovratno urušavala.Sa stajališta posjetitelja restorana, čekanje se isplatilo. Dubravkin put ne samo da je zadržao svoju jedinstvenu terasu nego je ona, dapače, proširena i na južnu stranu s nekoliko stolova okrenutih prema dječjem igralištu i gornjogradskoj šetnici.

Spektakularan ulaz

Kada, pak, uđete u restoran, prvo ćete se suočiti s velikim vinskim zidom, koji je zadržao moju pozornost barem desetak minuta: na njegovim su vitrinama smještena skoro sva relevantna vina koja se mogu nabaviti u Hrvatskoj, i to u gotovo svim rangovima cijena (izboru vina na ulazu u Dubravkin put treba dodati i tridesetak šampanjaca koje će, kako mi je rekao gospodin Bročilović, točiti na čaše). Prostorija desno od ulaza iskorištena je za klasični restoranski raspored stolova, koji su okruženi staklenim stijenama i dovoljno razmaknuti jedan od drugoga.

Prostor lijevo od ulaza apsolutno je spektakularan: radi se o nekoliko šankova, s visokim i udobnim šank-stolicama, koji su namijenjeni objedovanju. Ukratko, umjesto da jedete za konvencionalnim stolom, možete jesti za samostalnim šankom (dakle ne za barom), koji je postavljen kao restoranski stol: soba šankova podsjetila me na uređenje newyorške Asie de Cube, iz njenih boljih vremena, kad je taj klub-bar-restoran funkcionirao kao relativno redovita scenografija za ‘Seks i grad’.Iza sobe šankova ulazi se u posebni prostor namijenjen privatnim večerama ili sastancima, koji se kliznim vratima može izolirati od restorana.Privatnom sobom dominira “skulptura” Duje Jurića, autora koji upravo izlaže u umjetničkom paviljonu.

Veliko otvorenje

Božo Crnjac, vlasnik Okrugljaka, na otvorenju Dubravkina puta doslovce je blistao od ponosa: nekoliko je put naglasio kako je uvjeren da grad Zagreb zaslužuje tako reprezentativan prostor, te je pokazivao na svoju kćer, naglašavajući kako je ona odgovorna za uistinu izvanredno preuređenje Dubravkina puta.

Investicija u novi Dubravkin put, restoran gdje stane devedesetak ljudi (bez terase), mora da je bila enormna. Veliko je pitanje hoće li Dubravkin put privući dovoljno gostiju da bi se ta investicija opravdala.

U svakom slučaju, u četvrtak navečer Zagrebu se dogodilo jedno veliko otvorenje (uz večeru su se degustirala Matoševićeva vina), na kojem se, poslije više godina, osjetilo puno pristojnog, nimalo bahatog optimizma. Vrijeme će, naravno, pokazati kako će novi Dubravkin put funkcionirati kao restoran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 00:31