OPROŠTAJ ZA FANTJE

Defoe pogodio za pobjedu Engleske, Slovenci nesretno ispali u 92. minuti

ZAGREB - Teško, tijesno, gusto... ali Engleska je ipak iščupala osminu finala. Frustracije su se gomilale u prve dvije utakmice sa SAD-om i Alžirom i naposljetku dovele Capellovu momčad do ‘make it or breake it’ situacije - ili pobijedi Sloveniju ili se pakiraj doma - i Englezi su uspjeli odgovoriti izazovu. Odigrali su bitno bolju utakmicu od prethodne dvije i igrom deklasirali ‘deželu’. Zaslužili su uvjerljiviju pobjedu od ove.

Meč je otvorio ponajbolji slovenski nogometaš Birsa, koji je u šestoj minuti nakon solo prodora sa 20 metara mlako plasirao loptu u naručje Davida Jamesa.

Bio je to izdvojeni bljesak Kekovih nogometaša jer su preostalih četrdeset minuta proveli pred svojim kaznenim prostorom tapšući po ramenu vratara ‘ SarmuHandanovića koje obranio niz teških udaraca. Pokušavali su Lampard, Rooney i Gerrard, a slovenski ‘portir’ je redovito bio na mjestu.

Nemoćan je Handanović bio samo u 23. minuti, kada je Milner s aut-crte zavrnuo oštar centaršut na slovenski peterac, a Defoe za korak pobjegao čuvaru Šuleru i smjestio loptu u mrežu ‘kroz oči’ slovenskom vrataru. Ubrzo zatim Gerrard je mogao do kraja skršiti suparnički otpor, u 30. minuti Rooney mu je servirao ‘zicer’, ali opet je Handanović amortizirao udarac.

Capello se odupro presingu starijih igrača koji su lobirali da Joea Colea uvrsti u početni sastav, ali je ipak posegnuo za određenim rokadama. Tako je mjesto na terenu dobio Jermaine Defoe (umjesto ‘sidraša’ Heskeyja), što se pokazalo dobrim potezom, jer je engleski napad djelovao elastičnije i brže. Defoe se nakon postignutoga gola našao u prvoj ozbiljnoj prilici na startu drugog poluvremena kada je Rooney izveo korner, a Tottenhamov strijelac se iskrao slovenskim stoperima i još jednom pogodio Handanovića na gol-crti.

Udineseov vratar prisvojio je naslov najboljeg igrača utakmice u 57. minuti, kada je nakon kornera refleksno pročitao Johna Terryja i obranio njegov udarac glavom iz neposredne blizine. Minutu poslije Rooney je istrčao pred Handanovića i s desetak metara uzdrmao njegovu desnu vratnicu. Petnaestak minuta poslije Capello je Rooneyja povukao s terena i on je snužden, ali ispraćen navijačkim ovacijama, napustio teren.

U 68. minuti slovenska je reprezentacija stigla do svoje najveće prilike, nakon što je Novaković prihvatio loptu na 13-14 metara od gola i pogodio Terryja koji se požrtvovno bacio u blok. Lopta se odbila do Birse koji je u reprizi tukao pored okvira. U 91. minuti Novaković je ponovo bio za stotinku sekunde spor, Upson je uklizao i skinuo mu loptu s vrha kopačke kada se spremao za egzekuciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 08:22