KONFERENCIJA U SPLITU

Organi iz laboratorija, analiza genoma, borba protiv raka... Počeo je znanstveni spektakl u kojem sudjeluje četvero Nobelovaca

Dragan Primorac

 Sasa Buric/Cropix
Osnivač ISABS-a Dragan Primorac ustvrdio je kako se radi o jednom od najvećih svjetskih znanstvenih brandova na području personalizirane medicine te kliničke, forenzičke i antropološke genetike

U Splitu je u ponedjeljak otvorena svjetska znanstvena konferencija "13th ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine", posvećena personaliziranoj medicini te kliničkoj, forenzičkoj i antropološkoj genetici.

Konferenciju je otvorio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ocijenivši da taj događaj Hrvatsku ovih dana smješta u središte zanimanja svjetske znanstvene javnosti, što je velika stvar za hrvatsku znanost.

Važno je da Hrvatska bude prepoznata kao zemlja turizma, prirodnih i kulturnih ljepota, no organiziranjem ovakvih događaja postajemo prepoznati kao zemlja koja drži do znanosti i ima kapaciteta nositi se s najprestižnijim postignućima i raspravama u svijetu.

"Četiri Nobelovca i 450 gostiju iz zemlje i svijeta samo potvrđuju visoki rejting konferencije, a ovdje sam u ime hrvatske države kako bi dali snažnu podršku takvom događaju", kazao je Jandroković.

Osnivač ISABS-a Dragan Primorac ustvrdio je kako se radi o jednom od najvećih svjetskih znanstvenih brandova na području personalizirane medicine te kliničke, forenzičke i antropološke genetike. Globalno ne postoji mjesto koje okuplja veći broj znanstvenika koji predstavljaju vodeće autoritete iz područja biomedicine, kao i četvero dobitnika Nobelove nagrade.

"Danas govorimo o proizvodnji organa u laboratoriju, analizi cijeloga genoma, novim iskoracima u forenzičkoj genetici kako bi otkrili počinitelja kaznenog djela iako nemamo njegov profil u DNA bazi podataka. Isto tako govorimo o podacima u borbi protiv karcinoma, analiziramo jednu pojedinačnu stanicu kako bi dobili njeno profiliranje, o tome da pacijenti koji imaju karcinom imaju različitu mutaciju u tkivu, o razvoju nove imunoterapije i potpuno novom konceptu. To je molekularni pristup razumijevanju mehanizma nastanka bolesti", kaže Primorac.

Podsjetio je kako je do sada u radu konferencije sudjelovalo deset dobitnika Nobelove nagrade, više od 6000 znanstvenika i 800-tinjak pozvanih predavača, ukupno iz 78 država, što je Hrvatsku odredilo kao jednu od najznačajnijih destinacija na području znanosti, zdravstva, inovacija i turizma.

U Split su stigli Nobelovci Sir Richard Roberts, Aaron Ciechanover, Gregg Semenza i Svante Paabo. Istodobno s ISABS konferencijom je organizirana manifestacija Nobel Spirit tijekom koje dobitnici Nobelove nagrade raspravljaju o personaliziranoj medicini budućnosti, razvoju znanosti i biomedicine te društva u cijelosti.

Na otvaranju je sudjelovalo više od 500 liječnika, znanstvenika i studenata te brojne osobe iz javnog i političkog života Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 12:26