SAMO DVA SASTOJKA

Tik Tokom se širi recept za masku za lice bolju od botoksa, stručnjaci u čudu: ‘Zaista djeluje...‘

Maske za lice

 TikTok
Dr. Jane Basarovski ipak je skeptičan: ‘Sumnjam da nešto u isto vrijeme može riješiti prištiće i fleke i djelovati kao botox‘

Tik Tokom se širi recept za takozvanu čudotvornu masku za lice koja navodno zateže i hidratizira kožu, rješava se pigmentacijskih mrlja, a mnogi tvrde da djeluje poput prirodnog botoxa. Maska se može napraviti kod kuće, a ima samo dva sastojka, sjemenke lana i vodu.

Tik Tokerica Victoria Benitez (@victoria__benitez) jedna je među prvima koja je svojim pratiteljima predstavila ovaj recept, a njezin je video sakupio preko 6,6 milijuna pregleda. Ovaj se trend nadovezuje na masku za kosu koja je bila vrlo popularna prošle godine, a glavni joj je sastojak također lan.

„Kada masku stavite na kožu masne kiseline će vam dati taj poseban sjaj, a također će djelovati protuupalno i smanjiti svako crvenilo te spriječiti daljnje upale“, istaknula je Benitez u svom Tik Tok videu.

U videu koji je objavila nakon što je prvi stekao veliku popularnost nadodaje kako ova maska potiče proizvodnju kolagena te usporava starenje zahvaljujući antioksidansima koje sadržava no ističe da ona nije profesionalna dermatologinja.

U posljednjih je nekoliko dana ova maska zaintrigirala i balkanske Tik Tokere, a Leonarda Žeravica (@zeravicaleonarda) objavila je video koji ima više od 270 tisuća pregleda i objasnila recept te brojne benefite maske.

Potrebno je prokuhati pola čaše lanenih sjemenki u čaši i pol vode. Smjesa se na štednjaku miješa sve dok ne postane sluzava i gusta. Zatim se procijedi kroz tanku gazu ili cjediljku, može se direktno nanijeti na lice, a ostatak maske prikladan je za držanje u frižideru. Nakon što se maska na licu osušila i osjeti se stezanje kože ispere se vodom. Tik Tokerice preporučuju da se ova smjesa koristi svaki dan kako bi rezultati postali vidljivi.

Portal Naturala.hr navodi brojne benefite koje sjemenke lana imaju. Ističu kako su bogate omega-3 masnim kiselinama i vlaknima, a dobe su za probavu i regulaciju šećera u krvi.

"Dosadašnja saznanja o dobrobiti sjemenki lana za poboljšanje akni, se temelji na nutricionističkim istraživanjima, koja su malobrojna, o dodavanju sjemenki lana u svakodnevnu prehranu. Sjemenke lana su bogate omega 3 masnim kiselinama, koje zaista djeluju protuupalno. Nutricionisti preporučuju uzimanje sjemenki lana u hrani, a za lokalnu primjenu lanenih sjemenki na kožu s aknama, hiperpigmentacijama i za zatezanje kože nema kontroliranih studija", pojasnila je dr. Vesna Lamer iz Dermatologije Dubrava.

Većina dermatoloških klinika u Hrvatskoj koje smo kontaktirali, također, nisu upoznate s ovim trendom ni receptom.

„Prvi puta čujem za tu masku tako da nisam baš upoznat s njezinim djelovanjem no sumnjam da postoji nešto što u isto vrijeme može riješiti prištiće, fleke na koži i uz to djelovati kao botox. Postoje kombinacije terapija koje mogu u isto vrijeme pomoći kod prištića i mrlja. Nisam siguran u magično djelovanje maske pošto do sada nisam za nju čuo, a možda i djeluje“, pojasnio je specijalist dermatovenerologije dr. med. Jane Basarovski iz poliklinike Derma Studio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:14