VJEČNA DILEMA

ZNANSTVENICI ODGOVARAJU 'Jesu li Meksikanci pobijedili Kamerun jer im je izbornik zabranio seks?'

 AFP

Sada kad je reprezantacija Meksika pobijedila Kamerun na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, mnogi bi se mogli zapitati je li njihov trener Miguel Herrera bio u pravu kad je odlučio naložiti svojim igračima apstinenciju od seksa tijekom gotovo mjesec dana koliko traje Svjetsko prvenstvo.

Pa, je li pobjeda Meksika posljedica suzdržavanja od seksa? Vjerojatno nije. „Vjerojatno“ jer se to ne može tvrditi sa sigurnošću s obzirom na to da se pitanje seksa dan uoči važnih sportskih natjecanja nikada nije istraživalo na način koji bi mogao donijeti definitivan odgovor, a teško da i postoji univerzalan odgovor koji bi se mogao primijeniti na sve, smatra dr. Ian Shrier, bivši predsjednik na Canadian Academy of Sport and Exercise Medicine.

- Pretpostavljamo da je seks noć uoči natjecanja dobar za neke sportaše, a loš za druge, pa čak i dobar za neke igrače u određenim periodima, ali loš za iste te igrače u nekim drugim periodima - rekao je dr. Shrier za NBC News.

Naime, spolni odnos, barem na način na koji ga većina ljudi obično upražnjava, ne troši puno energije. Riječ je o oko 25 do 50 kalorija, što je otprilike ista količina energije koja se potroši uspinjući se stepenicama na drugi kat. Stoga, ukoliko igrači na svjetskom prvenstvu ne kruže po noćnim barovima u potrazi za seksom do 3 ujutro, samo vođenje ljubavi ih neće iscrpiti do te mjere da bi to utjecalo na njihovu igru sutradan.

Dokaz tome je je reprezentacija Brazila, čiji trener Luis Felipe Scolari nema problema sa seksom uoči utakmice, pod uvjetom da igrači ne izvode akrobacije u krevetu, koja je pobijedila u prvoj utakmici prvenstva i to upravo naše Vatrene. Naravno, ne možemo znati što su radili brazilski igrači noć prije te prve utakmice, no sada već bivši igrač Brazila Ronaldo je više puta isticao kako seks prije utakmice pomaže da se bude bolje fokusiran u igri.

U stvari, nekoliko studija koje su se bavile fizičkim performansama muškaraca nakon spolnog odnosa pokazale su da nema nikakve razlike između perfomanse nakon apstinencije od seksa i nakon upražnjavanja seksa. Istraživanje koje je još 1968. objavljeno u stručnom časopisu Journal of Sex Research je pokazalo da muškarac može rukama stisnuti dinamometar, uređaj koji mjeri snagu, jednako snažno dan nakon seksa, kao i nakon nekoliko dana apstinencije.

Za potrebe istraživanja iz 2000., objavljenog u časopisu Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, znanstvenici su sportaše stavili na cikloergometre te su otkrili da seksualna aktivnost prethodne noći nema nikakav utjecaj na maksimalan učinak kao ni na sposobnost koncentracije sportaša.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Inače, mit o tome kako seks „troši“ muškarce vuče korijene još od starih Grka koji su smatrali da je sjeme, odnosno sperma, izvor muške moći i snage. No, seks ima i svoje psihološke efekte. – Jedna od ključnih komponenti dobre izvedbe jest i to koliko je sportaš anksiozan, napet ili nervozan, a laboratorijski testovi fizičkih sposobnosti ne daju odgovor na ukupnu sposobnost izvedbe sportaša – smatra dr. Shrier. Neki sportaši mogu ublažiti tjeskobu prije važnog natjecanja i bolje se naspavati ako su imali spolni odnos, dok na druge to ne mora djelovati tako opuštajuće.

Mnogi zagovornici apstinencije od seksa prije natjecanja svoje teze podupiru upravo psihološkim razlozima, među kojima je i navodno „smanjenje“ agresivnosti koja je nužna za motiviranost u natjecanju. Taj aspekt nikada nije bio znanstveno ispitivan, a možda i nema načina da se to provjeri jer, kako kaže dr. Shrier, svaka osoba može reagirati na drugačiji način. Nekim sportašima seks može pomoći da bolje igraju, a kod nekih može imati negativan utjecj i njihovu izvedbu sutradan učiniti slabijom.

S obzirom na nedostatak sigurnih dokaza u korist ili protiv seksa prije natjecanja, čini se da će taj mit trajati i dalje.

Neki će i dalje tvrditi da seks slabi motivaciju i natjecateljski duh, poput trkača Martyja Liquorija koji je izjavio da „seks čovjeka čini sretnim, a sretna osoba ne može pretrčati jednu milju u 3,47 minuta. S druge strane, bit će i onih koji će, poput trenera Buffalo Billsa Marv Levyja, od svojih igrača tražiti da budu razdvojeni od supruga i partnerica uoči četiri uzastopne utakmice Super Bowlsa. Napominjemo da su izgubili sve četiri utakmice.

A sada preostaje da vidimo hoće li u utakmici 17. lipnja pobijediti Meksiko, čiji igrači apstiniraju, ili Brazil, čiji igrači smiju uživati u seksu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 16:57