BOLESTI OKA

Što je vitrektomija?

Naime, oko ispunjava želatinozna tvar zvana staklovina ili vitreus te se sve manipulacije mogu učiniti samo ukoliko se staklovina ukloni posebnim rotirajućim ili rezajućim nožićem zvanim vitrektom koji aspirira odrezane komadiće staklovine.

Vitrektomija je najsloženija mikrokirurška procedura za pristup u dubinu oka, tj. za liječenje bolesti na stražnjem segmentu oka.

Takva procedura izvodi se isključivo u vrhunskim očnim centrima jer zahtijeva uigrani tim te posebno educirane očne kirurge, kao i vrhunsku opremu i dodatni materijal. Naime, oko ispunjava želatinozna tvar zvana staklovina ili vitreus te se sve manipulacije mogu učiniti samo ukoliko se staklovina ukloni posebnim rotirajućim ili rezajućim nožićem zvanim vitrektom koji aspirira odrezane komadiće staklovine.

Unazad 20-ak godina značajan razvoj tehnologije i operativne tehnike omogućio je operativno liječenje bolesti dubine oka za koje se nekada nije ništa moglo poduzeti. Radi se o najtežim očnim bolestima kao što su krvarenja u dubini oka, odignuće mrežnice, teško oštećenje oka kod šećerne bolesti, teške upale itd.

U klinici "Svjetlost" učinjen je već zavidan broj operacija na najmodernijem sistemu za vitrektomiju Accurus 800, s upotrebom perfluorkarbona („teške vode", tj. posebne tekućine koja pomaže pri operaciji najtežih odignuća mrežnice), zatim silikonskog ulja (koje služi za tamponadu mrežnice da se ne bi ponovno odizala) te ekpanzivnog plina C3F8 koji se također upotrebljava za tamponadu mrežnice, a prednost mu je što se sam resorbira iz oka te se ne mora vaditi kao silikonsko ulje, u drugom aktu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 13:31