BOLESTI OKA

Što je katarakta, tj. siva mrena?

Katarakta, tj. siva mrena predstavlja svako zamućenje leće koje se prema vremenu nastanka dijeli na kongenitalnu, juvenilnu i senilnu.

Katarakta uzrokuje lećnu miopiju, u početnom stadiju vidna oštrina se može poboljšati propisivanjem odgovarajućih naočala. Indikacija za operaciju se postavlja na osnovi subjektivnih i objektivnih kriterija. Subjektivni kriteriji očituju se u smanjenoj sposobnosti pacijenta u izvršavanju željenih i potrebnih dnevnih aktivnosti. Pacijent procjenjuje svoj vidni poremećaj i njegov utjecaj na svoje profesionalne potrebe, na vožnju automobilom, gledanje TV, čitanje itd. Neki bolesnici žale se na zasljepljujuću svjetlost. Sve to utječe na kvalitetu života. Pad vidne oštrine objektivno se utvrđuje Snellenovim tablicama .

PHACO

Fakoemulzifikacijska ekstrakcija leće (engl. Phacofragmentatio – PHACO) s implantacijom intraokularne leće (IOL) u stražnju sobicu je metoda izbora u velikoj većini operacija za odstranjenje sive mrene. Radi se zapravo o ultrazvučnom operativnom zahvatu na "mali rez", kod kojeg nije potrebno ranu ni šivati. Osim sive mrene PHACO se danas koristi i u refraktivnoj kirurgiji za skidanje visokih dioptrija. Fakoemulzificira se leća, koja ne mora biti zamućena, i na njeno mjesto se ugradi intraokularna leća određene dioptrije da bi se postigla emetropizacija, tj. da pacijentu nisu više potrebne naočale ili leće za gledanje na daljinu (engl. clear lens extraction).

Ultrazvučna operacija sive mrene izvodi se u Klinici Svjetlost uz pomoć vrhunskog PHACO aparata Signature Whitestar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 06:21