OPASNA HRANA

MESO S ROŠTILJA STVARA PLAKOVE NA MOZGU! Te naslage uzrokuju probleme pamćenja i Alzheimer

Uobičajeni sastojci zapadnjačkog načina prehrane utječu na stvaranje štetnih plakova na mozgu povezanih s Alzheimerovom bolešću i problemima pamćenja općenito.

Znanstvenici su utvrdili da kada dodaju tvari nazvane završni proizvodi glikacije (advanced glycation end products, AGE-i) u svakodnevnu prehranu laboratorijskih miševa, kod tih glodavaca razvija se više štetnih beta amilodinih plakova na mozgu. To su naslage bjelančevina koje se pojavljuju na mozgovima oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Stareći, miševi koji su jeli po zapadnjački (što je, u biti, prehrana većina zemalja suvremenog svijeta), imali su više problema s kretanjem i pamćenjem, u usporedbi s onima koji su jeli hranu s manje ovih kemikalija.

AGE-a ima prirodno u malim količinama u ljudskom tijelu - kaže voditeljica istraživanja dr. Helen Vlassara s Mount Sinai School of Medicine u New Yorku - no većinu unesemo kroz namirnice životinjskog porijekla koje se pripremaju na jakoj vatri - pečeno meso, meso s grilla i pripremljeno u ulju, te pasterizirani i sterilizirani mliječni proizvodi.

- U sebe tijekom života unosimo velike količine ovih toksina - kaže dr. Vassara - a problem je u tome što nakupljanje AGE-a može potaknuti kroničnu upalu u tijelu. A ta uporna, tiha upala povezana je s brojnim bolestima, uključujući i Alzheimerovu.

Otkrića američkih znanstvenika objavljena su u novom izdanju Proceedings of the National Academy of Sciences. Dakle, AGE-i su loši za mišji mozak. A što je s ljudima?

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Da bi to utvrdili dr. Vlassara i njezin tim pratili su 93 odrasle osobe starije od 60 godina koje su dale uzorke krvi i ispunile standardne testove za demenciju. Utvrdili su da oni s više AGE-a u krvi pokazuju veći pad mentalnihj aktivnosti tijekom devet mjeseci istraživanja.

Znanstvenici upozoravaju - potrebno je još mnogo napraviti da se iskristalizira kako ove tvari doista djeluju na ljudski mozak i što se može poduzeti da se spriječi njihov štetni utjecaj. No, prehrana s manje fast fooda, pržene i prerađene hrane zasigurno neće naškoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 15:45