Konzumiranje procesuiranog crvenog mesa, poput kobasica, salama i raznih drugih hladnih narezaka, povezano je s povećanim rizikom za zatajenje srca i smrt kod muškaraca.
U novom istraživanju objavljenom u stručnoj publikaciji Circulation: Heart Failure znanstvenici s Karolinska Instituteta u Štokholmu su pratili čak 37.035 zdravih muškaraca u dobi od 45 do 79 godina i to tijekom dugih 12 godina, od 1998. do 2010. Za vrijeme trajanja studije njih 2.891 doživjelo je zatajenje srca, a 266 ih je od toga umrlo.
Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr
Muškarci koji su jeli najviše procesuiranog crvenog mesa – 75 i više grama dnevno, imali su 28 posto veći rizik za zatajenje srca u odnosu na muškarce koji su jeli 25 ili manje grama...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....