VELIKI KORAK

KRV SVE ZNA Jednostavna pretraga reći će prije liječnika je li se rak vratio!

 Colorbox

Na tisuće života mogla bi u budućnosti spasiti jednostavna krvna pretraga tako što će ukazati na povratak raka kod već liječenih bolesnika, zaključak je studije koju prenosi BBC.

Naime, znanstvenici sa londonskog Instituta za istraživanje raka pronašli su tragove karcinoma dojke čak osam mjeseci prije nego što bi to u normalnim okolnostima uočio liječnik. Međutim, to nije bio jedini slučaj. U istraživanje je bilo uključeno 55 pacijentica s velikim rizikom od ponovnog oboljenja od ove zloćudne bolesti zbog veličine tumora koji im je prethodno dijagnosticira i odstranjen.

Znanstveni rad koji je objavljen u Science Translational Medicineu pokazao je da se karcinom vratio kod 15 žena, dok je spomenuta krvna pretraga to pokazala kod njih čak 12. Kod preostale tri pacijentice, stanice raka proširile su se na mozak gdje postoji tzv. zaštitna krvna barijera pa nalaz nije mogao pokazati povratak bolesti.

Valja spomenuti i kako je nalaz bio pozitivan i kod jedne pacijentice kojoj se bolest nije vratila.

Nakon dobivenih rezultata, niti jedna od pacijentica nije obaviještena o postojanju, odnosno povratku zloćudnih, tumorskih stanica jer bi bilo neetično temeljiti mišljenje na još uvijek nedokazanim prototipima.

Ipak, zahvaljujući ovoj studiji, postoji nada da bi se dugoročno rak mogao ranije otkriti pa bi i samo liječenje moglo početi ranije, a i stopa izlječenja bi u tom slučaju bila veća. No, stručnjaci upozoravaju kako će proći još neko vrijeme prije nego se spomenuta pretraga krvi uvede u bolnice. Samo istraživanje DNK tumora na mutacije još je uvijek jako skupo, pa je i to jedan od razloga zašto nije jednostavno uvesti ga u „normalne“ laboratorijske pretrage.

Dr Nicholas Turner, jedan od istraživača, rekao je kako je ključno pitanje ovog istraživanja da li smo u mogućnosti dovoljno rano prepoznati opasnost od povratka bolesti da bismo pacijente tretirali kako bi spriječili recidiv.

„Odgovor na to pitanje još nam je uvijek nepoznat, ali se nadamo kako bismo i njega mogli dobiti u budućnosti.“ rekao je dr Turner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 13:25