POKAZALA STUDIJA

Kako naizgled bezazlena prehrambena navika ozbiljno skraćuje životni vijek: ‘Čini se bezopasno...‘

ilustrativna fotografija

 Sean Prior/Alamy/Alamy/Profimedia/Sean Prior/Alamy/Alamy/Profimedia
I skromno smanjenje unosa natrija, dodavanjem manje ili nimalo soli hrani, rezultirat će znatnim zdravstvenim dobrobitima

Još jedno istraživanje potvrdilo je da višak soli u organizmu koju unosimo hranom dugoročno može biti pogubno.

Istraživanje koje je objavljeno u prestižnom časopisu European Heart Journal, a provedeno je na pola milijuna sredovječnih Britanaca, pokazalo je da oni koji su hranu uvijek dodatno solili imaju 28 posto veću vjerojatnost da će umrijeti prije 75. godine.

Konkretno, iako se na dnevnoj razini čini bezopasno, stavljanje malo dodatne soli u obrok, pokazalo je istraživanje, skraćuje život u prosjeku dvije godine kod muškaraca i jednu i pol kod žena.

Istraživanje je pratilo sudionike u prosjeku devet godina i zabilježilo one koji su umrli prije 75. godine. Nakon što su uzeli u obzir druge čimbenike koji mogu skratiti život i ostale bolesti, istraživači su otkrili jasnu vezu između soli i rane smrti.

Također su otkrili da je rizik malo smanjen kod ljudi koji su konzumirali najveće količine voća i povrća, ali nedovoljno da bi bio statistički značajan.

To je prva studija, piše Telegraph, koja je kvantificirala učinke dodatnih začina i otkrila da su u dobi od 50 godina žene koje su uvijek dodavale sol izgubile u prosjeku 1,5 godinu života, dok su muškarci mogli očekivati da će umrijeti 2 do 3 godine ranije.

Kad se gleda opća populacija, tada oko trojice od svakih 100 ljudi u dobi između 40 i 69 godina umire prerano.

Povećani rizik od stalnog dodavanja soli hrani uočen u studiji govori da bi jedna osoba više od svakih 100 umrla prerano u ovoj dobnoj skupini jednostavno zbog dodavanja soli hrani.

- Naša je studija prva koja procjenjuje odnos između dodavanja soli hrani i prerane smrti. Pruža nove dokaze koji podupiru preporuke za promjenu načina prehrane za poboljšanje zdravlja. Čak i skromno smanjenje unosa natrija, dodavanjem manje ili nimalo soli hrani za stolom, vjerojatno će rezultirati znatnim zdravstvenim dobrobitima, osobito kad se to postigne u općoj populaciji - rekao je jedan od autora studije, prof. Lu Qi s Fakulteta javnog zdravlja i tropske medicine Sveučilišta Tulane u New Orleansu u SAD-u.

Zaključak je i da prehrana s visokim udjelom soli može povisiti krvni tlak, povećavajući rizik od srčanog ili moždanog udara, a preporuka je da odrasli ne jedu više od 6 grama soli, odnosno 2,4 g natrija dnevno, što je oko jedne čajne žličice.

Unatoč štetnim učincima soli, istraživači upozoravaju da potpuno izbacivanje soli nije preporučljivo.

- S obzirom na različite indikacije da vrlo nizak unos natrija ne mora biti koristan ili čak štetan, važno je razlikovati preporuke na individualnoj osnovi i radnje na razini populacije - rekla je.

- Nedodavanje dodatne soli hrani vjerojatno neće biti štetno i moglo bi doprinijeti strategijama za snižavanje razine krvnog tlaka stanovništva - zaključila je prof. Annika Rosengren, viša istraživačica i profesorica medicine na Sahlgrenska akademiji Sveučilišta u Göteborgu u Švedskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. studeni 2024 16:19