DRUŠTVENE VEZE

JESU LI VEZE STVORENE NA FACEBOOKU STVARNE? Imamo prijatelja kao nikad prije, no jesu li pravi

 Biljana Gaurina/CROPIX

Društvene mreže, od kojih je Facebook jedan od poznatijih i raširenijih, imaju snažan utjecaj na prijateljstva.

Svakodnevno i u bilo kojem trenutku omogućeno nam je da svoje misli, osjećaje i tajne otkrijemo prijateljima nadruštvenim mrežama, te na taj način imamo osjećaj da smo stalno povezani.

Istraživači su došli do zaključka kako društvene mreže lakše no ikada stvaraju osjećaj pripadanja.

Osjećaje sigurnosti i pripadanja koje stvaraju društvene mreže, mogli bismo ubaciti u one pozitivne no najveći problem jest što takva vrst pripadanja nije „ona stvarna“ te nikako se ne smije zaboraviti kako ova vrsta socijalne interakcije omogućuje osjećaj socijalne odbačenosti i nasilničkog ponašanja.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Istraživači su za svoje istraživanje zamolili dvije skupine korisnika Facebook-a da u razdoblju od dva dana postavljaju statuse i komentiraju statuse drugih, kako to inače čine, dok je druga skupina zamoljena da ne koristi Facebook aktivno u razdoblju od dva dana. Nakon provedenog istraživanja ispitanici su ispitani tj. njihova razina pripadnosti,samopoštovanja, kontrole te razina smislenog postojanja.

Otkriveno je kako ona skupina koja nije aktivno koristila Facebook ima nižu razinu pripadanja i smislenog postojanja od druge skupine. Istraživači napominju kako osobe koje su korisnici društvenih mreža osjećaju smanjenja ispunjenje kada su suzdržani od dijeljenja informacija s prijateljima na internetu.

U drugome istraživanju, ispitanici su zamoljeni da u laboratoriju objave status na Facebook-u, ali ne na njihovom profilu već na novome koji su napravili istraživači. Istraživači su namjestili da samo polovica ispitanika dobiva odgovore na ono što su objavili.

Oni sudionici istraživanja koji nisu dobivali odgovore pokazali su nižu razinu pripadnosti, samopoštovanja za razliku od onih ispitanika koji su dobili odgovor.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Istraživači napominju kako su odgovori i sam profil napravljen od strane znanstvenika, nisu uključivali prijatelje ispitanika te na taj način ispitanici nisu mogli biti povrijeđeni ružnim riječima ili nekom drugom vrstom nasilja koje njihovi prijatelji bi mogli činiti.

Znanstvenici stoga zaključuju kako društvene mreže kao što je Facebook omogućuju ljudima da imaju podsjetnike na njihove društvene odnose i omogućuju im da komuniciraju s tim osobama, kada god oni to žele. Rezultati upućuju kako je komunikacija ta, a ne osnovno korištenje Facebook-a zaslužna za osjećaj pripadnosti. Kada su korisnici društvenih mreža zakinuti za dijeljenje svojih misli osjećaju se zakinuto i pate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 11:41