Osnovne značajke lubenice
• Dostupnost: tijekom cijele godine
• Čuvanje u hladnjaku: prije konzumacije
• Rok trajanja: tjedan dana
• Priprema: minimalna
• Najbolji način konzumacije: jedite je sirovu
Lubenice su podrijetlom iz Afrike, a prvo su kultivirane u Egiptu gdje su svjedočanstva o njihovoj baštini zabilježena u hijeroglifima na zidovima. Voće je bilo toliko cijenjeno da je čak stavljano u grobnice mnogih egipatskih kraljeva.
Sadržava iznimno puno vode, približno 92 posto, što njezinu mesu daje meku i blago hrskavu teksturu te je čini omiljenim voćem za gašenje žeđi. Mnogi će se iznenaditi kada saznaju da je Kina zemlja koja ima najviše lubenica na svijetu. Lubenice su bogate likopenom - jedna šalica sadržava više likopena od jedne šalice rajčica.
Zaš...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....