LOUIS VUITTON

Već na ulazu hostese upozoravaju - ovo nije trgovina nego ‘kuća’

Naša suradnica u Londonu je posjetila najluksuzniju i najveću Louis Vuitton prodavaonicu koja se otvara sutra. Proteže se na 1500 četvornih metara, a vrlo brzo postat će i svojevrsna galerija suvremene umjetnosti

Ljubitelje visoke mode, osobito one koji si je mogu priuštiti, razveselit će vijest da je danas u Londonu otvorena najluksuznija trgovina francuske modne marke Louis Vuitton u svijetu. Nisam jedina koju su simpatične asistentice na ulazu upozorile da se ne radi o trgovini, nego o Louis Vuitton New Bond Street Maison - kući vrhunske mode koja nudi nešto više od samog kupovanja. Doista, luksuzno zdanje već izvana najavljuje da ovo nije tek još jedna u nizu trgovina visoke mode u prestižnoj londonskoj New Bond Street, omiljenoj ulici za ljubitelje šopinga kojima novac nije u pitanju.

Televizori za čekanje

Prilikom stvaranja ovog jedinstvenog prostora njujorški arhitekt Peter Marino imao je na umu stvoriti najluksuzniji Louis Vuitton na svijetu. To mu je zacijelo i uspjelo, jer zajednički nazivnik svih 1500 četvornih metara prostora je luksuz.

Šetnja kroz ovaj prostor podsjeća na šetnju kakvim muzejom lijepih stvari. Tu ima zaista svega, od izloženih primjeraka starih putnih torbi, među kojima je originalan primjerak koji je sam Louis Vuitton dizajnirao za osobnu upotrebu, do najnovijih modela odjeće, satova, nakita i namještaja. Tri kata odijeljena su futurističkim stepenicama s LED osvjetljenjem, a svaki nudi udobne naslonjače za one koji se žele opustiti. U muškom je odjelu televizor, vjerojatno kako bi se skratilo vrijeme onima koji čekaju svoje bolje polovice.

Kako je nova ideja modne kuće slaviti umjetnost, najavili su da će prostor biti domom stalnih izložaka moderne umjetnosti, te povremenih izložbi svjets ki poznatih umjetnika. U “stalnom su postavu” radovi Damiena Hirsta, Richarda Princea, Gilberta&Georgea...

Priča o Louis Vuittonu započela je 1854., kada je Francuz Louis Vuitton Malletier u Parizu predstavio svoju prvu putnu torbu koja je bila jedinstvena zbog ravnih površina i manje težine od prijašnjih putnih torbi.

Krajem 19. stoljeća pod vodstvom Louisovog sina usvojen je jedinstveni uzorak koji je inspiriran trendom upotrebe japanskih i orijentalnih motiva. Od 1987. Louis Vuitton dio je grupacije Louis Vuitton Moet Hennessy, najveće grupacije luksuznih dobara u svijetu.

Krize nema, prihod raste

Na brand kakvog poznajemo danas uvelike je imao utjecaj dolazak američkog dizajnera Marca Jacobsa 1997., kada se prvotna ideja izrade putnih torbi proširila na žensku i mušku odjeću, obuću, satove i nakit.

Yves Carcelle, predsjednik uprave Louis Vuitton izjavio je prilikom otvaranja: London je jedan od najvažnijih modnih i kulturnih gradova na svijetu, a ulica u kojoj se nalazimo je srce našeg postojanja u Londonu od 1900. Otvaranjem ove kuće želimo dokazati naše vjerovanje i optimizam u budućnost Londona.

Čini se da je razloga za optimizam napretek. Iako je u vremenu kada je glavna tema svih britanskih medija kako smanjiti državni dug pomalo ironičan odsjaj New Bond Street Maison, još je ironičniji podatak da je i prodaja unutar LVMH grupacije u prva tri mjeseca ove godine porasla za 11 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 23:35