VERUSCHKA VON LEHNDORFF

Modna veteranka (71) zasjenila je i mnogo mlađu Agyness Deyn

Vitalna dama redovita je gošća crvenih tepiha, a prati modne trendove kao da joj je 20 godina
 SIPA

Veruschka von Lehndorff, 71-godišnjakinja koja je 60-ih godina prošlog stoljeća bila jedna od najpopularnijih manekenki i prvi supermodel koju su baš svi prepoznavali i koja je ostala zapamćena među ljubiteljima estetike, visoke mode i pop-arta, prošetala je prije dva dana modnom pistom na londonskom tjednu mode.

I to u društvu mladih top-modela poput Agyness Deyn na reviji 40-godišnjeg dizajnera Gilesa Deacona koji je s Christopherom Kaneom proglašen najvećom mladom zvijezdom britanske modne scene.

Modna ikona 1960-ih

Veruschka je uspjela zasjeniti i ostale poznate face koje su nosile Gilesovu reviju, poput glumice Kelly Brook ili trudne supruge nogometaša Petera Croucha, Abigail Clancy. Ne čudi da mnogi modni kritičari tvrde da je Gilesova revija bila izvrsna, ali previše “tabloizirana”.

Visoka, vitka i sa stavom, Veruschka kao da uopće nije ostarjela. Još je se sjećamo iz jedne od najseksepilnijih filmskih scena u povijesti filmske umjetnosti, u filmu “Blow-Up” Michelangela Antonionija iz 1966. godine, kako pozira fotografu. Pa iako su njezin angažman na Gilesovoj reviji mnogi protumačili kao njezin povratak u javnost i svijet mode, ona zapravo nikada nije ni otišla.

Prije samo dvije godine pozirala je za Vanity Fair u društvu Kate Moss, Penelope Tree i Twiggy, jer ih je magazin proglasio najvažnijim licima Londona. Nedavno je, podsjetimo, modno carstvo Gucci iskoristilo upravo stare Veruschkine fotografije za svoju reklamnu kampanju za liniju satova. Veruschka je i redovita gošća gotovo svih crvenih tepiha, a modne trendove prati kao da joj je 20 godina, no baš nikada nije odjevena neukusno i nikada ne izgleda “neprimjereno”.

Obitelj protiv Hitlera

Ta plavokosa i plavooka Pruskinja rođena je kao grofica Vera von Lehndorff-Steinort, a u njezinoj se biografiji redovito ističe da je njezin otac bio jedan od sudionika “Operacije Valkire” (najpoznatiji pokušaj atentata na Hitlera) i da je njezina obitelj nakon što im je otac smaknut ostala bez ikakvih prihoda i doma.

Usprkos svemu, Veruschka i njezine tri sestre, od kojih je jedna udana za unuka slavnog kompozitora Richarda Wagnera, odrasle su poprilično bezbrižno, a Veruschkina je karijera počela nakon što se kao studentica doselila u Firencu. Otkrio ju je fotograf Ugo Mulas, što i nije bilo toliko teško jer se zgodna Veruschka sa svojih 185 centimetara visine zasigurno isticala iz mnoštva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 12:45