TEHNOLOGIJA

Zbogom kartice, uskoro ćemo sve ‘peglati’ preko naših mobitela

ZAGREB - Teško je predviđati budućnost, ali Appleov Tablet, laptop bez tipkovnice i s ekranom osjetljivim na dodir poput iPhoneovog, pokrenut će revoluciju koja bi mogla obilježiti desete godine ovog stoljeća.

Već je puno glasina o tome da će Apple taj svoj proizvod predstaviti u prvoj polovici 2010. (Financial Times objavio je trač da će predstavljanje biti već 26. siječnja). S obzirom na nestrpljenje s kojim se očekuje, bit će to senzacija na tržištu, ali još veća senzacija će postati za godinu, tri ili pet, kad se koncept Tablet kompjutora masovno proširi svim zemljama svijeta. Tablet će biti nešto između sadašnjih najtanjih laptopa, iPhonea i Kindlea, Amazonovog čitača knjiga i novina koji koristi revolucionarnu tehnologiju “elektronske tinte”, ali je još ograničen nedostatkom boja i raskošnih ilustracija.

Prije deset godina bilo je teško zamislivo da će naš današnji mobitel imati veću memoriju i brže se spajati na internet od nekih tadašnjih kompjutora. Povećanje količine i brzine prijenosa trend je koji je obilježio proteklo desetljeće. Još jedan dominantan trend je i razvoj internetskih društvenih mreža. Facebook, MySpace ili Twitter prije deset godina nisu ni postojali, a danas su vladari interneta.

Google došao niotkuda

Jedan od pokretača Twittera, Jack Dorsey, upravo je pokrenuo novi projekt koji će, zaživi li, promijeniti način na koji trošimo novac. Svatko s mobitelom moći će primati plaćanje kreditnom karticom. Kartične kompanije danas naplaćuju provizije koje su za mnoge male biznise preskupe (pa se tako dogodi apsurd da neki razvikani restoran u Hvaru, primjerice, uopće ne prima kartice).

Ovim servisom, nazvanim Square, bit će moguće da svatko, pa i posljednja kumica na Dolcu i posljednji ribar na Visu, vrlo jednostavno primi novac bez keša. Umjesto na “slip”, potpisujete se na ekran mobitela. Square je jedna od tehnologija koje bi mogle obilježiti godine koje dolaze.

Desetljeće na izmaku u svijetu interneta obilježio je i Google. Došao je praktički niotkuda i u desetak godina pokorio svijet - posljednji koji je to učinio tako impresivno bio je Aleksandar Makedonski. Ali Google neće, kao Aleksandar, umrijeti u naponu mladosti i snage već nastavlja osvajati nove svijetove. Toliko je toga što Google smišlja u svojim “laboratorijima”, ali evo samo jednog detalja: pretraživanje interneta putem slika (bez riječi).

Virtualna stvarnost je tu

Hodate li ulicom i želite doznati nešto o spomeniku ispred sebe, nećete više trebati upisivati ime i druge razne pojmove koji opisuju taj spomenik da biste saznali nešto o njemu. Samo ćete ga uslikati i Googleova tehnologija nazvana Goggles pretražit će cijeli web u potrazi za podacima o tom prizoru. To će biti posebno korisno za putnike: zamislite da se nađete na nekom novom gradu i doznate sve o njemu fotografirajući prizore! Jednom kad uđe u masovnu upotrebu, Goggles će premostiti razliku između stvarnog i virtualnog svijeta.

Internetska tehnologija u proteklih deset godina otvorila je nove svijetove, ali to je tek mali dio u odnosu na ono što će tek postići. Ultratanki kompjutori bez tipkovnica, bezgotovinsko plaćanje preko mobitela ili brisanje granice između stvarnog i virtualnog svijeta samo su nešto od onoga što nas čeka u sljedećem desetljeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 03:36