MOJE PUTOVANJE: PORTUGAL

Uz pomoć dobroga vina iz ove se zemlje kući donosi osmijeh

Dan valja završiti u nekom od dobrih restorana, ali najbitnije je da se u njemu sluša fado

Carinho, Amor, Alegria... Odnosno Veselje, Srdačnost, Ljubav. Ovi me pojmovi uvijek podsjećaju na prekrasni Portugal - započela je svoju “ljubavnu priču” s Portugalom Manuela Šola Oršić, mlada poduzetnica i direktorica tvrtke Abrakadabra Integrirane komunikacije za odnose s javnošću. Ljubav na prvi pogled dogodila se prije šest godina i to zbog znatiželje jer Manuelu je živo interesirala ova stara civilizacija, a na ponovni susret čekala je do ovoga proljeća.

- Portugal je kao stvoren za opuštanje od svakodnevnog užurbanog ritma. U svakom dijelu zemlje i u svakoj komunikaciji s tamošnjim ljudima osjećam posebnu energiju… Nešto je posebno u Portugalcima, topli su, srdačni i nasmiješeni. Bilo da se krećete po velikim ili malim mjestima, u njihovim vrhunskim hotelima ili lokalnim gostionicama, ljudi se smiješe i vesele jedni drugima i životu - navodi Manuela.

Ljepota gradske vreve

Ove se godine na početku putovanja mudro smjestila u maleni i, kako kaže, beskrajno šarmantan hotel pored dvorca Castelo de Săo Jorge, s kojega se pruža pogled na čitavi Lisabon. Umjesto glasova turista, ovdje posjetitelj sluša vrevu paunova. Lisabon je, kaže, osvaja sa svojih sedam brežuljaka i svojom ne prevelikom veličinom. Za razliku od mnogih drugih glavnih gradova zemalja, ovaj turist može obići i pješice ili pak simpatičnim tramvajem. Jutra je u Lisabonu započinjala kavom na trgu Praça do Comércio, a tada kretala u obilazak što znamenitosti, što “običnih” ulica.

- Nezaboravan je doživljaj promatrati tamošnje ljude, izvedbe građevina u manuizmu, autohtonom i ekskluzivnom portugalskom stilu koji ujedinjuje arhitektonske elemente kasne gotike i renesanse, te šarene cvjetne parkove, slušati zvukove gradske vreve i gledati rijeku Tejo - opisuje Manuela, zapravo, jedan idealni “antistres” odmor.

Toplina i osmijeh

Dan valja završiti u nekom ugodnom restoranu, svejedno koji, sve dok se sluša fado.

No, nema prave romanse bez - pravoga vina. A pravo je vino pronašla u dolini Douro gdje se proizvode ona najbolja. Čemu boraviti u vinskoj regiji ako tijekom dana ne osjećaš mirise vinograda? Zato se Manuela smjestila u hotel Aquapura Douro Valley koji se nalazi usred vinograda i pored rijeke Douro.

Na kraju su je ponajviše oduševile vinarije.

- One su uvijek besprijekorne, uz puno zanimljivih informacija o vinu i regiji, o njima kao vinogradarima, s puno topline, srdačnosti i osmijeha. I to je ono što uvijek nosim iz Portugala, osmijeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 14:24