PRIČA ZA FILM

Bio je beskućnik, sada je zvijezda Manchestera ‘teška’ 10 milijuna eura

Bebé, 20-godišnji Portugalac, život je proveo na ulici, često ne znajući što jesti i gdje spavati. Ljubav prema lopti ga je spasila
 AP

Kada se kroje biografije planetarno popularnih nogometaša, nerijetko ćete u onim uvodnicima i prepričavanjima slika iz djetinjstva pročitati kako je Zidane, Ronaldo ili netko treći svoje prve nogometne korake napravio - na ulici. No, pritom se misli na onaj dobar stari ulični hakl s dječacima iz susjedstva, a ne na život u siromaštvu i oskudici.

No, priča portugalskog mladića Tiaga Manuela Diasa Correire, poznatijeg kao Bebé (taj nadimak na portugalskom znači isto što i na hrvatskom - "beba"), predložak je za jednu od najnevjerojatnijih nogometnih bajki koju možete zamisliti. Visoki, mlađahni napadač s dreadlocksima doslovno je preko noći isplivao iz potpune anonimnosti i otišao u Manchester United. U redu, ne bi tu bilo ništa novo i čudno da sve donedavno Bebé nije bio - beskućnik.

Roditelji su ga ostavili

Bebéovi roditelji podrijetlom su sa Zelenortskih otoka, bivše portugalske kolonije, a nije na odmet spomenuti da odatle korijene vuče i Bebéov novi suigrač Nani. Odmah nakon njegova rođenja uvidjeli su da mu neće biti moći osigurati minimalne uvjete za normalan život i egzistenciju te ga, zajedno sa starijim bratom, poslali u jedno od prihvatilišta za napuštenu djecu u blizini Lisabona. Upravo je brat bio zaslužan za nadimak koji će ga pratiti ostatak života, dodijelivši mu ga još dok je ležao u kinderbetu u trošnoj spavaonici sirotišta.

Pet golova u šest tekmi

Čim se osovio na noge, Bebé je počeo pokazivati ljubav prema lopti. Kao dječak je, osim što je iz dana u dan morao razmišljati o tome što će sutradan jesti i gdje prespavati, počeo nastupati i za najmlađe selekcije kluba u Louresu, gradu sjeverno od Lisabona.

Tijekom juniorskih dana uspio se probiti i potpisati za Estrelu, trećeligaški klub iz Amadore, a nekako u isto vrijeme upao je u reprezentaciju portugalskih beskućnika. S njom je prije dvije godine nastupio i na Svjetskom prvenstvu. Nije mu, naravno, ni u primisli bilo da će uskoro postati prvi nogometaš koji je doslovno s ulice otišao u tako veliki, poznati klub!

Možda ga sir Alex Ferguson i njegovi skauti ne bi ni primijetili da ovog ljeta nije zablistao u pripremnim utakmicama. Tek što je stigao u Vitóriju iz Guimarăesa, zabio je pet golova u šest utakmica i gotovo svaki put bio izabran za igrača utakmice, ali nitko ni u ludilu nije predviđao da će ga dovesti veliki United. I to za iznos od gotovo deset milijuna eura!

Iako je oko na Bebéa ozbiljno bacio i Realov strateg José Mourinho, također poznat po istančanom "njuškanju" talenata, ključnu ulogu pri odlasku u Manchester odigrao je upravo Carlos Queiroz, izbornik Portugala. On je Fergusonu nekoliko sezona bio pomoćnik.

Jedinstveni talent

I dok su portugalski mediji uporno pokušavali izvući barem nešto o senzacionalnom transferu "tamo nekog" anonimnog mladića, javio se njegov bivši trener Jorge Paixao, koji je njegov talent istesao i dotjerao u Estreli.

- Nemojte se čuditi, Bebéove vještine su klasičan plod pravog, uličnog nogometa. On je jedan od onih iz stare škole. Sve što zna, pokupio je među prijateljima s kojima je danonoćno natjeravao loptu na igralištima i livadama - objašnjava Paixao.

Upravo zahvaljujući takvom, "divljem" nogometnom odgoju, dodaje Paixao, Bebé raspolaže mnogim adutima koje će treneri Uniteda sada otkrivati iz treninga u trening.

- Osim što je visok i dobar u zraku, brz je i okretan. Konstantno pokazuje kreativnost, sjajno improvizira, a začudili biste se i koliko je tehnički potkovan. Posjeduje karakteristike koje se teško mogu pronaći kod ijednog drugog nogometaša.

‘Dio kolača’

Preporuke su to zbog kojih će se u stupnju pripravnosti naći svaki trener. Sir Alex Ferguson osobito jer odavno je poznato da je dosad bio slab na nadarene portugalske nogometaše. Do zvijezda je već odveo Cristiana Ronalda, a sada će tisuće navijača Old Traffordu pjevati i Bebéovo ime. Od potpisa na ugovor s Unitedom dijeli ga, naime, tek liječnički pregled, nakon kojega će i službeno biti predstavljen novinarima i fanovima.

Vijest o nevjerojatnoj kupnji dočekana je u Bebéovoj domovini gotovo s nevjericom. Vodeći dnevni listovi zapravo i nisu znali kako da reagiraju: O Jogo je jedini koji je priču stavio na naslovnicu.

U međuvremenu je Antonio Oliveira, predsjednik njegova prvog kluba Estrele, s ponosom prokomentirao Bebéov pothvat, uz svoju "malu" želju.

- Valjda će i nas dopasti jedan dio kolača od te prodaje. Ipak smo smo ga učinili poznatim...

Ali, i o tome bi se dalo pričati. Jeste li prije dva dana znali tko je Bebé?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 20:02