BEBEOVA SUDBINA

Može li se i u Hrvatskoj s ulice doći do zvijezda?

Možda i u hrvatskoj momčadi beskućnika ima igrača koji će jednom dobiti ugovor
 uefa.com

ZAGREB - Jao, Manchester United! I to bivši beskućnik? Nogomet zaista može promijeniti svijet, zar ne? Sav sam se naježio kad ste mi rekli da je taj mladić krenuo putem na koji se upravo mi spremamo. To je bajka, ma svaka mu čast. A tko ne sanja o gospodinu Fergusonu i Old Traffordu! I neki manji klub bi sigurno došao u obzir - smije se Veldin Šabić, 18-godišnji mladić i napadač Hrvatske nogometne reprezentacije beskućnika koja će sredinom rujna, unatoč brojnim financijskim problemima, ipak nastupiti na Svjetskom nogometnom prvenstvu koje se održava na Copacabani u Rio de Janeiru.

Veldin trenutno živi u prihvatilištu u Heinzelovoj ulici u Zagrebu i sitno broji do odlaska u Brazil. U Hrvatsku je stigao iz ratom pogođene Bosne, a do Heinzelove put ga je vodio po brojnim domovima i ustanovama za nezbrinutu djecu. Majka mu je, kaže, poginula u ratu, a otac je često zbog kriminala završavao u zatvoru te se nije mogao, niti želio brinuti o njemu i njegovoj sestri.

No, surovo djetinjstvo, rekao je Veldin, sada je iza njega i nada se da će jednog dana i njemu biti pružena prilika da uspije u životu.

Veldinje tek jedan od osmorice nogometaša koji će u Brazilu predstavljati Hrvatsku, i unatoč ne pretjeranoj brizi državnih institucija i društva općenito, stviti ruku na srce pred 63 reprezentacije iz cijeloga svijeta dok bude svirala Lijepa naša. I svim srcem na terenu izgarati za Hrvatsku i svojim igrama promijeniti tešku životnu situaciju.

Novoj prilici nada se i Dinko Lolić, 19-godišnji mladić iz Rijeke koji je sve samo ne rođen pod sretnom zvijezdom. Dok je još bio dijete, majka mu je poginula u prometnoj nesreći, a otac umro od teške bolesti.

Živio je kratko kod bake, koja je nedugo zatim umrla. Odrastao je u Domu u Lovranu, a nakon osamnaeste godine završio na ulici. Stigao je u prihvatilište Ruže sv. Franje u Rijeci, gdje je proveo šest mjeseci.

- Prije nekoliko mjeseci javila mi se jedna obitelj koja je odlučila brinuti se o meni. Napokon mi se otvorilo u životu. A Bebe? To je san, i više od sna. I svi ga reprezentativci sanjaju. No, snovi se ne ostvaruju svaki dan. Ipak, nada je uvijek prisutna - izjavio je Dinko.

HNS odbio naše beskućnike, Ministarstvo ih prigrlilo

Priča o Tiagu Manuelu Diasu Correiri, koji je prošao put od beskućnika do ugovora s Manchester Unitedom, razveselila je i Vilmu Mlinarić, voditeljicu hrvatske reprezentacije beskućnika, koja ističe kako je Bebe samo dokaz da je cijeli taj projekt puno širi i ne odnosi se samo na socijalnu tematiku.

- Zbog toga smo i radili pritisak na Hrvatski nogometni savez da omogući priliku i podrži one mlade ljude koji su nedvojbeno talentirani, ali se nisu rodili pod sretnom zvijezdom. Kada taj projekt prepoznaju i podrže hrvatske državne institucije i HNS, tada i mi možemo očekivati našeg Bebea - kaže Vilma Mlinarić.

Međutim, HNS te vrijedne mlade ljudi nije želio primiti u svoju obitelj. Za HNS su oni i dalje neželjena djeca, koja samo pokušavaju pronaći svoje mjesto pod suncem.

Srećom, zahvaljujući našem Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, koje je platilo zrakoplovne karte za Rio de Janeiro, i brojnim dobrotvorima, hrvatska reprezentacija zaigrat će ipak u rujnu na Svjetskom nogometnom prvenstvu beskućnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 00:54