PREDVIĐANJA ZA OSCARA

‘Umjetnik’ je favorit, a za vratom mu pušu 'Nasljednici'

Prognoziranje odluka Akademije omiljena je zabava u sezoni nagrada. Odstupanja su moguća, ali su neznatna

ZAGREB - Kada 24. siječnja u pola šest ujutro (pola tri poslijepodne po našem vremenu) predsjednik Američke akademije Tom Sherak i mlada glumica Jennifer Lawrence pročitaju tko će ove godine biti nominiran za Oscara, vjerojatno neće biti prevelikih iznenađenja.

Prognoziranje odluka članova Akademije razvilo se u vrlo sofisticiranu disciplinu: budno se prate ne samo odluke hollywoodskih cehova producenata, redatelja i glumaca nego i aktivnosti na internetu. Liste potencijalnih favorita dostupne su još od prošle jeseni, a usponi i padovi na njima se bilježe gotovo seizmografski. To znači da su izvjesna odstupanja moguća samo na dnu ljestvice, ali ne i pri vrhu.

Glavni izazivač

Kako se sada čini, francuski crno-bijeli film “Umjetnik”, u kojem se ne izgovara niti jedna riječ, sve više učvršćuje poziciju glavnog favorita, pa bi se 26. veljače, kada se dodjeljuju Oscari, mogao naći na pobjedničkom tronu.

Zahvaljujući vrsnoj izradi zakitit će se velikim brojem nominacija, a glavna glumica Berenice Bejo, supruga redatelja filma Michela Hazanaviciusa, iz opreza je kandidirana u kategoriji najbolje sporedne uloge. Vidjet ćemo hoće li nominaciju dobiti i skladatelj Ludovic Bource, koji se ovih dana našao na udaru čak i hollywoodske dive Kim Novak, jer je suviše doslovno citirao ljubavnu temu Bernarda Herrmanna iz Hitchcockove “Vrtoglavice”.

Glavni izazivač “Umjetnika” je humorna obiteljska drama “Nasljednici”, prvi film Alexandera Paynea nakon sjajne “Stranputice”, koja je početkom 2005. također figurirala kao ozbiljan favorit za Oscara, ali je naposljetku nagrađena samo za najbolji scenarij. Payneov novi film izborit će također nekoliko nominacija, ali nešto manje od “Umjetnika”: najviše šanse za nagradu ima glavni glumac George Clooney, koji igra veleposjednika prisiljenog da se nakon udesa supruge zbliži sa svojim kćerima tinejdžericama.

Prvi Francuz

Clooneyju bi to bio drugi Oscar za glumu, jednog je već dobio za nastup u “Syriani”, no to je bila nagrada za sporednu ulogu. Glavni rival mu je Francuz Jean Dujardin, tumač naslovne uloge u “Umjetniku”.

Američki redateljski ceh početkom tjedna napravio je ne malo iznenađenje kada je izostavio s liste pet najboljih Stevena Spielberga, no njegov “Put rata” dobit će usprkos tome velik broj nominacija, uostalom, kao i “Avanture Tintina”, koje će se vjerojatno natjecati u kategoriji najboljeg crtića.

Favoritima se smatraju i filmovi “Tajni život kućnih pomoćnica”, koji je u Americi bio megahit, ali ne i izvan nje, slično kao i “Igra pobjednika”, “Hugo”, prvi 3-D film Martina Scorsesea, tek očekuje međunarodnu distribuciju, a “Ponoć u Parizu” Woodyja Allena ju je završio i postao najuspješniji film u redateljevoj karijeri.

Jedino je neizvjesno hoće li odlično primljeni špijunski film “Dečko dama kralj špijun”, nova ekranizacija bestselera Johna LeCarrea, ili obiteljska drama “Izrazito glasno i nevjerojatno blizu” Stephena Daldryja (za Oscara se već natjecao filmovima “Billy Elliot”, “Sati” i “Žena kojoj sam čitao”) uspjeti izgurati s liste nominiranih “Drvo života” Terrencea Malicka, “Muškarci koji mrze žene” Davida Finchera, a možda i hit komediju “Djeveruše”. Ishod je zbilja teško prognozirati.

Michel Hazanavicius možda će postati prvi francuski redatelj koji će ponijeti kući pozlaćeni kipić. Nominacije su dosad uspjeli izboriti Jean Renoir, Claude Lelouch, Costa-Gavras, François Truffaut i Louis Malle, a počasnog su Oscara dobili Renoir i Jean-Luc Godard (koji nije došao po nagradu).

Bez novina

Ukoliko pak u kategoriji najbolje glavne ženske uloge pobijedi Viola Davis (“Tajni život kućnih pomoćnica”), neće to biti osobita novina jer je njezina tamnoputa kolegica Halle Berry 2002. napravila presedan i dobila Oscara za “Bal čudovišta”. A Meryl Streep, koja navodno izvrsno igra Margaret Thatcher u “Željeznoj dami”? Bit će joj to 17. po redu nominacija, što je apsolutni rekord: dosad je samo dvaput nagrađena, za “Kramer protiv Kramera” i “Sophijin izbor”.

72 dana

Znaju se i favoriti u kategorijama najbolje muške i ženske sporedne uloge. Kanađanin Christopher Plummer u dugogodišnjoj karijeri samo je jednom nominiran, za ulogu Tolstoja u “Posljednjoj postaji”, no ovaj put mu nagrada ne bi smjela izmaći: u “Početnicima” virtuozno igra ostarjelog gay hedonista (ljubavnik mu je naš Goran Višnjić), ali podjednako bi zaslužena bila i pobjeda Alberta Brooksa (beskrupulozni mafijaš u “Vožnji”).

Octavia Spencer (“Tajni život kućnih pomoćnica”) nema tako jaku konkurenciju u svojoj kategoriji, pa ukoliko trijumfira, postat će treća tamnoputa glumica koja je dobila tu nagradu.

Nominaciji u kategoriji najboljeg stranog filma nada se i crna komedija Danila Šerbedžije “72 dana”. Imala je dobru promociju u Los Angelesu, no nije lako ući u krug od devet nominiranih.

Favorit? Iranski “Nadir i Simin se razvode”, što bi bio prvi Oscar za tu kinematografiju.

Najbolji film:

Umjetnik

Nasljednici

Put rata

Tajni život kućnih pomoćnica

Hugo

Igra pobjednika

Ponoć u Parizu

Drvo života

Muškarci koji mrze žene

Djeveruše

Najbolji redatelj:

Michel Haznavicius (Umjetnik)

Alexander Payne (Nasljednici)

Martin Scorsese (Hugo)

Woody Allen (Ponoć u Parizu)

David Fincher (Muškarci…)

Najbolji glavni glumac:

George Clooney (Nasljednici)

Jean Dujardin (Umjetnik)

Brad Pitt (Igra pobjednika)

Michael Fassbender (Sramota)

Leonardo DiCaprio (J. Edgar)

Najbolja glavna glumica:

Viola Davis (Tajni život…)

Meryl Streep (Željezna dama)

Michelle Williams (Moj tjedan s Marilyn)

Glenn Close (Albert Nobbs)

Tilda Swinton (Moramo razgovarati o Kevinu)

Najbolji sporedni glumac:

Christopher Plummer (Početnici)

Albert Brooks (Vožnja)

Kenneth Branagh (Moj tjedan s Marilyn)

Jonah Hill (Igra pobjednika)

Nick Nolte (Ratnik)

Najbolja sporedna glumica:

Octavia Spencer (Tajni život…)

Berenice Bejo (Umjetnik)

Shailene Woodley (Nasljednici)

Jessica Chastain (Tajni život…)

Janet McTeer (Albert Nobbs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 00:22