ZAGREBAČKI SAJAM U PROFILU

Velik broj knjiga ‘ispod čekića’ unatoč recesiji

Bez državnog novca za sajam, s nakladnicima u problemima zbog krize, ipak se očekuje velika posjećenost

ZAGREB - Sedmi Zagrebački sajam knjiga, proljetna verzija Interlibera, ipak će se održati od 11. do 22. svibnja u Profil megastoreu.

Recesija je, naime, itekako zahvatila i knjižarski i nakladnički sektor pa je tako direktor Sajma Dražen Dabić na današnjoj konferenciji za novinare rekao kako su razmišljali da ove godine čak i odustanu od manifestacije.

Bogata produkcija

- Brojni su nakladnici u poteškoćama, a ove godine nismo dobili potporu ni Države ni Grada. Ipak, odlučili smo, uz pomoć nakladnika i sponzora, spasiti što se spasiti može - izjavio je Dabić, dodavši da će u 11 dana Sajma produkciju predstaviti više od 110 nakladnika, a popusti će se kretati od dvadeset pa sve do 80 posto.

Direktor programa Drago Glamuzina zvučao je malo optimističnije i najavio da program neće biti recesijski. Gostovat će nekoliko inozemnih pisaca - alžirski pisac koji piše pod pseudonimom Yasmina Khadra, talijanska spisateljica Dacia Mariani, njemačka zvijezda Clemens Meyer te engleski pisac Simon Sebag Montefiore, po čijoj će se knjizi “Mladi Staljin” snimiti film u kojem bi naslovnu ulogu trebao glumiti Johnny Depp. Od pisaca iz regije dolazi prošlogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Pištalo te Andrej E. Skubic.

Glamuzina je najavio veliki broj predstavljanja novih knjiga domaćih autora među kojima su Viktor Žmegač, Milivoj Solar, Mani Gotovac, Boris Pavelić, Predrag Lucić, Bekim Sejranović, Rade Jarak, Aleksandra Kardum...

Novi ženski glasovi

Središnja tema Sajma su novi ženski glasovi hrvatske književnosti, o čemu će se raspravljati na čak tri okrugla stola, a moderatorice će biti Jadranka Pintarić, Jagna Pogačnik i Andrea Zlatar.

Dabić je izjavio da se ove godine u sklopu Sajma neće dodijeliti nagrada T-portala za roman godine, objasnivši da se od toga odustalo zbog povezivanja nakladnika, sajma i nagrade u javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 17:20