E - KNJIGA

Stigao je iPad, ali ne za čitanje domaćih knjiga

 Nikola Vilić / CROPIX
Dogovorena je tehnička podrška HT-a u stvaranju nove domaće platforme

ZAGREB - Amazon je objavio službene rezultate o prodaji e-knjiga koji potvrđuju ono o čemu se već neko vrijeme govori - prodaja e-knjiga nadmašila je prodaju tiskanih , pa je tako na svakih sto prodanih knjiga u tiskanom izdanju prodano 115 e-knjiga preko Kindlea. U ovu kalkulaciju nisu uključene besplatne e-knjige, ali da jesu, razlika u brojci bila bi daleko veća.

Tisak pred najezdom

I dok tako Amazon zarađuje velik novac, a piscima raste broj prodanih knjiga, najveći izdavači u svijetu pitaju se koliko će još dugo tisak biti isplativ. Iako nitko naravno ne misli da će tiskane knjige zauvijek nestati, potrebne su neke promjene kako bi print ostao konkurentan pred najezdom elektroničkih knjiga.

Naši domaći izdavači već neko vrijeme ozbiljno pripremaju teren za promjene na tržištu, i to upravo u segmentu elektronskih knjiga koje će uskoro i kod nas postati dio književne ponude. Trenutno, naime, nema domaće literature u elektronskom obliku, osim nekih književnih entuzijasta koji su s par projekata malo pokrenuli stvari.

NSK je počeo s digitalizacijom građe, ali uglavnom se radi o starijim izdanjima, dok će novija književnost još malo pričekati. No, konkretniji projekt e-knjiga pokreće hrvatska udruga izdavača, koja do sada zapravo i nije imala dobar razlog za forsiranje digitalnih knjiga.

Ograničeni Kindle

- Elektronske knjige jesu trend i on se nazire i kod nas , ali to je ogroman posao kojem se netko mora u potpunosti posvetiti. Zajedno s kolegom Seidom Serdarevićem iz Frakture u ime svih izdavača počeo sam raditi na tome, ali da bi se napravile kvalitetne stvari, potrebno je vrijeme.

S Hrvatskim telekomom smo već dogovorili tehničku podršku koja bi nam trebala omogućiti platformu za koncept elektronskih knjiga, jer bez takve podrške nećemo napraviti pomake - kaže Neven Antičević iz Algoritma te objašnjava da naše tržište do sada nije bilo plodno tlo za ovakav projekt.

Naime, u Hrvatskoj nisu dostupni čitači knjiga koji zadovoljavaju potrebe izdavača. Kindle, koji je izbacio Amazon, ima vrlo ograničene opcije kada su u pitanju knjige koje se ne kupuju preko Amazona, a Antičević ističe da bi se cijela naša izdavačka industrija u tom slučaju morala prilagoditi Amazonu, što je potpuno besmisleno.

Tisuće čitatelja na webu

- S dolaskom iPada kod nas priča s e-knjigama ima smisla. Do sada je jedino iPhone imao pristojnu platformu za e-knjige, ali to nije uređaj na kojem bi netko želio pročitati cijelu knjigu. iPad je naravno druga priča, međutim i on je prilično skup da bi ga netko kupio samo zato da ga koristi kao čitač za e-knjige.

Ne možemo se ograničiti samo na iPad, nego moramo pronaći i neke druge platforme koje će biti jednako kvalitetne. Kada bi Apple smanjio njegovu cijenu, onda bismo mogli nešto očekivati, ali uz sadašnju će cijenu to biti teško - ističe Antičević i dodaje kako misli da će u suradnji s HT-om elektronske knjige zaživjeti i u Hrvatskoj.

Jedan od rijetkih koji se već upustio u pothvat s e-knjigama je književnik Krešimir Pintarić koji je na portalu elektroničkeknjige.com objavio više od sto e-knjiga i sve se mogu besplatno čitati. Opcija za skidanje ne postoji, ali prema statistikama, većina ima po nekoliko tisuća čitatelja.

Interes za besplatno

- Interes za e-knjige postoji, što potvrđuju i brojke na portalu. Chomsky je pročitan više od 50 tisuća puta, a i ostali pisci bilježe silnu čitanost.

Pitanje je naravno što bi bilo kada bi se te knjige naplaćivale. Izdavači ni sada ne bi mogli preživjeti da nemaju potporu Ministarstva kulture i teško će na području e-knjiga uspjeti bez daljnje potpore. Ako se Ministarstvo ne uključi, izdavači sami neće moći izgurati e-knjige - uvjeren je Pintarić.

Tržište tiskanih knjiga ipak je još premoćno

Samo u Americi u 2010. zarada od elektronskih knjiga bila je oko 159 milijuna dolara, i to zahvaljujući Amazonu koji drži gotovo 80 posto tržišta e-knjiga. Njegov golemi rast od kada je prije tri godine na tržište izbacio prvu verziju Kindlea odlučili su iskoristiti i ostali izdavači.

Međutim, jedino je Barnes & Noble uspio ugrabiti dio tržišta i danas je zapravo jedina konkurencija Amazonu, iako su još jako daleko od toga da ostvare slične rezultate kao Amazon. Barnes & Noble ponudio je svoj čitač Nook i trenutno drži dvadesetak posto tržišta, ali zapravo nitko ne može ozbiljnije ugroziti Amazon, barem za sada.

No, sve to treba promatrati u kontekstu svjetskog tržišta knjigama koje je 2009. ostvarilo promet od 108 milijardi dolara, od čega na tražištu e-knjiga samo 1,8 milijardi. Udio e-knjiga svake godine silno raste, ali prema procjenama izdavača tek bi se 2018. mogao izjednačiti s tiskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. srpanj 2024 00:35