ZASAD NEMA DOGOVORA

Senka Bulić ostaje ravnateljica po želji ministrice, iako Baldasar želi Golovka

 Cropix
Na sastanku ministrice kulture i splitskog gradonačelnika nije riješeno pitanje njihova neslaganja oko vodstva Splitskog ljeta

Na današnjem sastanku ministrice kulture Andree Zlatar-Violić i splitskog gradonačelnika Ive Baldasara nije riješeno pitanje njihova neslaganja oko vodstva Splitskog ljeta.

Za sada je izgledno da Senka Bulić i dalje, prema želji ministrice, ostaje ravnateljica. Poznato je da se gradska vlast kao ni veći dio zaposlenika HNK Split i veći dio splitske kulturne javnosti nisu složili s ministričinim izborom nove ravnateljice.

Senka Bulić, po želji ministrice Zlatar, ostaje ravnateljica Splitskog ljeta

Grad Split, osnivač i HNK Split i Splitskog ljeta i njihov primarni financijer, ima polugu s kojom se može usprotiviti odluci Ministarstva. Baldasar na tom mjestu želi vidjeti Gorana Golovka, intendanta HNK Split za kojeg drži da treba voditi i Splitsko ljeto.

Goran Golovko, intedant HNK Split

Danas nije ništa dogovoreno, osim da će se ponovo naći za sedam dana. Predložena su tri modela upravljanja Splitskim ljetom u periodu do 2020., u sklopu šire kulturne strategije grada Splita i njegove kandidature za Europsku prijestolnicu kulture. Prvi ide za tim da se Splitsko ljeto potpuno veže uz HNK Split, da uz Dramu, Operu i Balet postane četvrta umjetnička komponenta kuće. Drugi prijedlog govori o uvođenju umjetničkog izbornika (dosadašnji ravnatelj) i precizno definira ulogu intendanta.

To podrazumijeva jačanje uloge festivalskog Vijeća koje odobrava program s jasnim proračunskim stavkama kako ne bi došlo do miješanja funkcija i odgovornosti. Treća opcija je potpuno pravno osamostaljivanje festivala Splitsko ljeto kao posebne institucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 03:21