SPLITSKO LJETO

PARAĆ DAO OSTAVKU Svi su nervozni, a program Ljeta nitko nije vidio

 Cropix
I naivcima je jasno da ovdje nije riječ samo o estetici

Još jedan član Festivalskog vijeća Splitskog ljeta, akademik Frano Parać, dao je ostavku na to mjesto. Osjećao se, kaže, “suvišnim”. Vijeće se, naime, nijednom nije sastalo otkad je ministrica kulture, u prosincu, ravnateljicom Ljeta imenovala Senku Bulić. O programu zasad nema ni riječi.

U četvrtak poslijepodne nismo na nekoliko pitanja u vezi s Ljetom uspjeli dobiti odgovor Ministarstva kulture. U međuvremenu, podsjećamo na meritum zavrzlame.

Splitska logika

Prvi nezadovoljnici ministričinom odlukom bili su zaposlenici splitskog HNK, od kojih se 90 posto potpisalo na peticiju protiv gđe Bulić. Oni, naime, u sklopu Splitskog ljeta cijelo vrijeme rade za svoju plaću (dok se zaposlenici drugih kazališta raspuštaju, dobivaju plaću i još rade za honorar). Splitski umjetnici, dakle, ako već moraju raditi, žele raditi što hoće i s kim hoće - u ovom slučaju oni bi, navodno, htjeli Gorana Golovka, intendanta HNK Split. Intendanti su u pravilu uvijek bili i ravnatelji Ljeta.

“Splitskoj publici Senkina estetika, kakvu je pokazala 2012., nije baš sjela”, kaže upućeni sugovornik iz Splita.

Međutim, i naivcima je jasno da ovdje nije riječ samo o estetici, nego o tome da se za splitski novac Splitu nameće netko “odozgora”. Ako Grad pokriva otprilike 93 posto troškova Ljeta, Splićani imaju pravo na “svoj” program, takvo je navodno raspoloženje u Splitu.

Golovko: Hoću ministrici

Goran Golovko, intendant splitskog HNK, rekao nam je da je u utorak imao termin za sastanak s ministricom, ali je otkazan bez zakazivanja novoga.

Kad će se ministrica sastati s Baldasarom, kad s Golovkom, koga će kooptirati u Vijeće nakon Paraća… sve su to tehnička pitanja, jer ministrica od Senke Bulić ne odustaje. Međutim, najvažnijeg odgovora još nema: gdje je program Splitskog ljeta?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 05:26