SMJENA GENERACIJA

Počinje sezona u HNK: ‘Ispričat ćemo priču o životu plesača te dopustiti publici da nas vidi na jedan drukčiji način‘

Život na pozornici

 /Hnk
Matično kazalište u Zagrebu započinje novu kazališnu sezonu baletnim koncertom u režiji Massimilijana Volpinija

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu novu će kazališnu sezonu svečano otvoriti 22. rujna u 19:30 jedinstvenim Baletnim koncertom nazvanim Život na pozornici u izvedbi ansambla Baleta zagrebačkog HNK-a u koreografiji i režiji Massimiliana Volpinija.

Nadahnut posebnim trenutkom u našoj baletnoj povijesti, ansambl Baleta obilježit će pokretom, slikom i riječju veliku smjenu generacija koja se u ovome trenutku događa te će s jedne strane poželjeti dobrodošlicu mladim plesačima koji su svojim talentom zavrijedili postati članovima Baleta, dok će, s druge strane, iskazati zahvalnost kolegama koji se opraštaju od scene i publike.

U novoj sezoni, osim pomno biranog repertoara u kojem nastavljamo njegovati raznolikost stilova, iznimno vodimo računa i o članovima ansambala kao nositeljima programa u sve tri umjetničke cjeline: Drami, Operi i Baletu. Ovu sezonu stoga počinjemo posvetom i zahvalom našim baletnim umjetnicima. I dok srdačno pozdravljamo novu generaciju plesačica i plesača koji nam dolaze u ansambl te time omogućujemo dodatni razvoj već visoko umjetnički i tehnički profiliranog kolektiva, ujedno se i pozdravljamo s baletnim umjetnicima koji su završili svoj plesački put, izjavila je intendantica zagrebačkog HNK-a Iva Hraste Sočo.

image

ansambl baleta

/Hnk

Ravnatelj Baleta Massimiliano Volpini, koreograf i režiser Baletnog koncerta otkrio je kako će publika tijekom baletne večeri vidjeti koreografije od kojih su neki isječci iz poznatih klasičnih baletnih djela dok su ostale točke koreografirane specijalno za večer Baletnog koncerta.

Ispričat ćemo priču o životu plesača te dopustiti publici da vidi naš svijet na jedan drukčiji, neposredniji način. Kao poseban dodatak prikazat ćemo videopriče samih plesača koje su snimljene upravo za ovu prigodu, a u kojima plesači imaju mogućnost progovoriti o svojoj svakodnevici, ali i mnogim detaljima koji su važni za baletnu profesiju, a često su skriveni oku publike. Bit će to posebna noć puna emocija, s mnogim zabavnim ali i dirljivim trenutcima te naravno, prekrasnim plesom.

U ovoj svečanoj baletnoj večeri ansambl će još jednom pokazati svoj veliki potencijal, koji će i u novoj kazališnoj sezoni nastaviti njegovati i razvijati svladavajući nove izazove i koreografske poetike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:28