POD RAVNANJEM MEAESTRA BAREZE

OPERNA PREMIJERA Onjegin ili priča o nemoći čovjeka u postizanju sreće

 Mara Bratoš / HNK Zagreb
Tatjanu pjeva Valentina Fijačko, Onjegin je Ljubomir Puškarić, a nastupaju i Željka Martić, Jelena Kordić, Domagoj Dorotić...

Opera “Evgenij Onjegin” Petra Iliča Čajkovskoga, najpoznatijeg ruskoga opernog skladatelja, danas će se održati u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, u 19.30, kao prva ovosezonska opema premijera.

Orkestrom ravna maestro Nikša Bareza, redatelj i kostimograf jest Michal Znaniecki. Scenografiju potpisuje Luigi Scoglio, a koreografiju Diana Theocharidis. Na premijeri nastupaju Željka Martić kao Larina, Valentina Fijačko kao Tatjana, Jelena Kordić kao Olga, Neda Martić kao Filipjevna, Ljubomir Puškarić kao Onjegin, Domagoj Dorotić kao Lenski, Luciano Batini kao Gremin, Ladislav Vrgoč kao Triquet i Robert Palić kao Zareckij.

Predstava je nastala u koprodukciji s riječkim HNK. Predložak za libreto dakako je roman u stihovima slavnog ruskog romantičara Aleksandra Sergejeviča Puškina.

Tri cjeline

Opera u prvi plan stavlja duboko proživljenu dramu protagonista, odustajući od klišeja jednog dramskog vrhunca, jer prvi je čin drama Tatjane, drugi drama Lenskog, a treći drama Onjegina. Svaki čin zasebna je cjelina, a sva tri čvrsto su povezana u jednu jedinstvenu. Iako je djelo naslovljeno prema mladome, blaziranom bogatašu Evgeniju Onjeginu, glavni je lik sanjarska djevojka Tatjana, koja se živeći duboko u ruskoj provinciji 19. st. prepušta maštarijama, idealizirajući slučajnog znanca Onjegina. Osim Tatjane, autor je s osobitim simpatijama opisao i pjesnika Lenskog, Onjeginova prijatelja, koji strada u dvoboju od njegove ruke zbog hira (i sam Puškin poginuo je u dvoboju).

Zagrebu prvi put 1897.

U spletu osobnih tragedija likova moguće je prepoznati karakterističnu autorovu misao o nemoći čovjeka u postizanju sreće. Predstava je u zagrebačkoj Operi prvi put izvedena 1897. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 20:32