PITANJE INTENDANTA

MINISTARSTVO KULTURE STALO IZA BILIĆA 'HNK Split je primjer dobrog upravljanja kazalištem'

 Tom Dubravec / Cropix

ZAGREB - Ministarstvo kulture odbacilo je danas optužbe Radničkoga vijeća splitskoga HNK istaknuvši da je Hrvatsko narodno kazalište Split primjer dobrog upravljanja kazalištem te da su Ugovor o radu intendanta splitskoga kazališta potpisali Gradsko i Kazališno vijeće.

"HNK Split primjer je dobrog upravljanja jednim kazalištem koje možemo istaknuti kao primjer, između ostalog, i zbog stvari koje radničko vijeće, ili barem njihov predsjednik, ističe kao sporne ili negativne, očigledno ne razumijevajući ideju sinergije, povezivanja i suradnje. Vijeća svih naših nacionalnih Festivala podržavaju i, napokon, ostvaruju ideje koprodukcija, razmjena i suradnje pri realizaciji programa", ističe Ministarstvo kulture.

Sinergija programa

Radničko vijeće splitskoga HNK zatražilo je jučer ostavku Tončija Bilića na dužnost intendanta toga kazališta i ravnatelja Splitskoga ljeta zbog njegova intendantskog ugovora iz 2012. godine te neprihvatljivog dijeljenja radnih obveza između splitskoga HNK i Zbora HRT-a te njegova istodobnog obnašanja drugih dužnosti, poput one predsjednika Hrvatske glazbene mladeži.

Kada je riječ o zboru HRT-a, ističe ministarstvo, "predsjednik radničkog vijeća ne govori da zboru i orkestru HNK-a Split nedostaju glazbenici i pjevači te da je samo tako bilo moguće realizirati program".

Suradnju s Hrvatskom glazbenom mladeži Ministarstvo smatra "primjerom sinergije programa kakvu može samo podržati" dodajući da je dužnost predsjednika HGM-a volonterska.

Što se tiče Ugovora o radu intendanta i izvješća za HNK Split i Splitsko ljeto, njih su, ističe Ministarstvo, "potpisali, odnosno prihvatili Grad Split, odnosno Kazališno vijeće HNK i Gradsko Vijeće Grada Splita".

Ministarstvo također ističe da nakon prvoga kvartala 2014. počinje postupak redovne revizije za prethodnu godinu te će se tako provesti i za HNK Split.

"Također, ugovor intendanta Bilića za realizaciju i rukovođenje Splitskim ljetom ne postoji jer je taj posao obavio u potpunosti volonterski, a za dirigiranje predstavom 'Ukleti Holandez!' postoji ugovor u vrijednosti od 1 kune zato što mora postojati ugovorni odnos, a intendant Bilić nije htio honorar za taj posao", dodaje se u priopćenju.

Što se tiče pitanja ugovora intendanata drugih nacionalnih kazališta, Ministarstvo objašnjava da su oni pitanje osnivača, odnosno gradova i kazališta koji sklapaju ugovor s intendantom.

Dirigent bez naknade

Radničko vijeće splitskoga HNK jučer je zatražilo i da se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa "očituje o izvanministarskim djelatnostima Berislava Šipuša u vrijeme obavljanja javne dužnosti koje se odnose na njegove dirigentske angažmane".

Ministarstvo ističe da zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš "sve svoje dirigentske poslove obavlja bez naknade" te podsjeća na odredbe članka 13. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Po tom članku dužnosnik za vrijeme obnašanja dužnosti ne smije obnašati drugu javnu dužnost, osim ako je zakonom drugačije propisano te da dužnosnici ne mogu uz naknadu ili radi ostvarivanja prihoda obavljati druge poslove u smislu redovitog i stalnog zanimanja osim ako Povjerenstvo na njegov prethodni zahtjev utvrdi da predmetni poslovi ne utječu na zakonito obnašanje javne dužnosti.

Odobrenje Povjerenstva nije potrebno za obavljanje znanstvene, istraživačke, edukacijske, sportske, kulturne, umjetničke i samostalne poljoprivredne djelatnosti, za stjecanje prihoda po osnovi autorskih, patentnih i sličnih prava intelektualnog i industrijskog vlasništva te za stjecanja prihoda i naknada po osnovi sudjelovanja u međunarodnim projektima koje financira Europska unija, strana država, strana i međunarodna organizacija i udruženje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 06:28