ODLUKA GRADSKOG VIJEĆA

LJETNE IGRE IPAK BEZ HOUELLEBECQA? Grad Dubrovnik neće platiti dodatno osiguranje za Elementarne čestice

Akademik Nenad Vekarić (HNS) upozorio je da je jako opasno kada se politika počne miješati u kulturu - I mi imamo takav primjer. Thompsona čiji je koncert zabranjen u Švicarskoj - podsjetio je Vekarić

Dubrovačko Gradsko vijeće u subotu je jednoglasno prihvatilo proračun za ovu godinu vijedan 369 milijuna kuna, a u dodatnoj točki dnevnog reda, također jednoglasno prihvatilo je i prijedlog HDZ-a da Grad Dubrovnik ne sufinancira dodatne troškove osiguranja predstave Elementarne čestice francuskog autora Michela Houellebecqa koja će se održati na ovogodišnjim 66. Dubrovačkim ljetnim igrama.

– Gradsko vijeće izražava zabrinutost zbog skanadala oko Elementarnih čestica, predstave Ivice Bulljana i autora Michela Houellebecqa. Izjave i spomenuti angažman Michela Houellebecqa smatramo da nisu u skladu sa dubrovačkom tradicijom. Pitanje odnosa slobode govora i terorizma veće je od nas samih, a Dubrovnik ne može biti poligon za isprobavanje ove teze. Smatramo da Grad s dovoljno novaca sufinancira Igre prema programu koji je dostavljen , a dovoditi ovu predstavu je veliki rizik – kazala je u ime HDZ-a vijećnica Sanja Putica, inače ravnateljica dubrovačke gimnazije poručivši neka dodatno osiguranje plati Ministarstvo kulture. Iako je gradonačelnik Andro Vlahušić (HNS) kazavši kako se slaže s tim prijedlog pokušao spriječiti raspravu ona se ipak povela. Tako je Esad Čustović, vijećnik Dubrovačke stranke u lijevoj koaliciji zaključio kako se radi o prestavi koja nije u skladu sa Igrama jer je vulgarna, a u njoj se, kazao je, pojavljuju scene koje graniče čak i sa pornografijom.

- Istina, ona niti jednom jedinom riječju ne vrijeđa niti jednu religiju pa ni islam, no njegov pisac je homofob koji iz dna duše mrzi islam. Član sam Bošnjačke zajednice ali govorim u svoje ime i mogu reći da naši sugrađani muslimani neće praviti nikakve poteškoće. N generalno predstava može implicirati sigurnosne rizike – zaključio je Čustović.

Akademik Nenad Vekarić (HNS) upozorio je da je jako opasno kada se politika počne miješati u kulturu te da je potrebno prije ovakvih situacija ispitati sve aspekte. - Postoji granica, a ona je da se ni u ime umjetnosti nikoga ne smije vrijeđati. No ne smijemo ishitreno izlaziti s ovakvim stvarima. I mi imamo takav primjer. Thompsona čiji je koncert zabranjen u Švicarskoj – kazao je Vekarić. Pojasnio je da Dubrovačko-neretvanska županija može biti protiv predstave, ali kako je neprihvatljivo da ukine financiranje cijelog programa.

- Kada sam 'izletio' i rekao da će osiguranje podmiriti Grad napravio sam 'samoubojstvo iz zasjede'. Dan iza jasno sam kazao da to nećemo platiti i svaka daljna rasprava ne samo da je nepotrebna već nikako nije dobra za Dubrovnik. Kad vraga zazivaš on i dođe – poručio je Vlahušić naglasivši kako rasprava o Elementarnim česticama ne ide u prilog ni kandidaturi Dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture.

- Duha iz boce su pustili oni koji su ovu predstavu stavili na program Igara. Autor Elementarnih čestica uvrijedio je svojim riječima vjernike islama - kazao je HDZ-ovac Marko Potrebice odgovarajući na tvrdnje akademika Vekarića da je Županija povukla nagli korak i pustila duha iz boce. I Ivan Viđen iz 'Srđ je Grad' ističe da se i oni slažu sa HDZ-om posebno jer stavka sigurnosti postoji u proračunu Igara.

- Ekstra osiguranje ne treba plaćati nakon procjene SOA-e i MUP-a. No ne slažemo sa ocjenama rada Michela Houellebecqa posebice jer je u tradiciji Igara otvaranje čak i neugodnih tema . Nama kao vijećnicima teško je govoriti što je to vulgarnost. Poruka mora biti da Grad stoji iza Igara, i podržava slobodu govoru kao i umjetničku slobodu – kazao je Viđen te uz još neke vijećnike pozvao da se prekine s raspravomi glasuje o prijedlogu. A zbog izjave za Jutarnji list kako je bolje da se izvedu Elementarne čestice nego da se HDZ izazove elementarnu nepogodu, HDZ je od gradonačelnika Vlahušića zatražio da se ispriča. Vlahušić je pojasnio kako zapravo nije mislio da će HDZ izazvati elementarnu nepogodu, već da bi elementarna nepogoda nastala kada se zbog neizglasavanja proračuna ovogodišnje Igre ne bi održale. - No ispričavam se svim HDZ - ovcima ako su to doživjeli kao uvredu- ispričao se Vlahušić.

Podsjetimo, župan Nikola Dobroslavić (HDZ) koji je i sam član Festivalskog vijeća koje donosi program, nakon što je on većinom glasova usvojen i predstavljen javnosti naknadno je zatražio od hrvatske obavještajne službe i MUP-a sigurnosnu procjenu predstave Elementarne čestice francuskog pisaca Michela Houellebecqa poznatog po svojim anti isalamskih stavovima. SOA i MUP predstavu u kojoj se uopće ne dotiče pitanje islama već ljubavi ocijelini su rizičnom zbog mogućnosti terorističkog napada islamskih fundamentalista, no konačnu odluku o njezinu izvođenju prepustili su Festivalskom vijeću. Ono je potvrdilo da Igre ne odustaju od izvođenja Elementarnih čestica, a župan Dobrovlavić potvrdio je odluku da Županija ne može financirati program u kojem je predstava koja vrijeđa osjećaje sugrađana islamske vjeroisposvijesti. Inače u listopadu prošle godine, prije prijevremenih lokalnih izbora HDZ jen kritizirao imenovanje v.d. intendata Igara Mladena Tarbuka i v.d. ravnateljice dramskog programa Mani Gotovac i ocijenivši ga nerazumnim i promašenim potezom tadašnje HNS-ove ministrice kulture Zlatar Violić. Nakon višesatne rasprave jednoglasno je usvojen proračun koji se zbog pedesetak amandmana bitno razlikuje od onog koji je predlagao gradonačelnik a zahvaljujući kojem će, među ostalim, svi dubrovački osnovci po prvi put dobiti besplatne udžbenike a građani će osjetno smanjiti cijene participacije za vrtiće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 19:54