PORUKE UKLONJENE

HAKIRANA STRANICA DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA Pojavile se poruke: 'Slava Hamasu i arapskim hakerima!'

Nakon hakiranja na službenim stranicama su se pojavile poruke podrške islamistima, koje su zatim uklonjene, a službeni sadržaj stranica i dalje je nedostupan
 AFP

Naš najugledniji ljetni kulturni festival doživio je novi udarac. Naime, web-stranice Dubrovačkih ljetnih igara su hakirane, te su u ovom trenutku i dalje nedostupne posjetiteljima.

Nakon hakiranja na službenim stranicama su se pojavile poruke podrške islamistima, koje su zatim uklonjene, a službeni sadržaj stranica i dalje je nedostupan.

Prema informacijama koje smo dobili iz Ureda za odnose s javnošću Dubrovačkih ljetnih igara, informatička služba Festivala uklonila je hakirani sadržaj i radi na vraćanju web stranica u prvobitno stanje. Uobičajeni izgled stranica trebao bi biti online tijekom večernjih sati u utorak. Policija je obavještena o cijelom slučaju i pokrenula je istragu, rekla je za Jutarnji.hr Karla Labaš iz Dubrovalkih ljetnih igara.

Kako doznajemo, hakeri su na službenim stranicama Festivala postavili slikovnu datoteku koja je prikazivala poruku stanovitog 'Black Virus X-Sec Teama' u kojoj se poziva na prestanak financiranja "svakodnevnog izraelskog ubijanja naše braće i sestara", te prestanak rata u Siriji, Iraku i Libiji. Pored toga, hakeri prijete da će svakoga dana rušiti web stranice prije nego što ostave na miru "naše zemlje", te pozivaju na slobodu Palestine i slavu Hamasu.

Iako poruka na prvi pogled nema veze s ISIS-om, svakako se radi o incidentu koji izaziva nelagodu jer je dubrovački festival već bio predmetom policijske obrade. Podsjetimo, planirana izvedba kazališne predstave 'Elementarne čestice' francuskog pisca Michela Houellebecqa bila je skinuta s ovogodišnjeg programa Igara zbog policijske sigurnosne procjene da bi to izvođenje predstavljalo rizik jer je Houellebecq poznat po svom kritičkom stavu spram islama, a njegov je posljednji roman promoviran upravo u listu Charlie Hebdo koji je bio metom krvavog masakra koji su počinili islamisti u redakciji lista.

No, zbog žestoke javne reakcije ova je odluka povučena i predstava je vraćena na program, a izvedbu će osiguravati policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 11:23