OBLJETNICA

Zvjezdice: U njemu su se rađale zvijezde i prijateljstva

Maestro Zdravko Šljivac kaže da će još pet godina biti u Zvjezdicama, a onda odlazi u mirovinu

Legendarni djevojački zbor Zvjezdice 28. ožujka obilježit će 25 godina postojanja svečanim koncertom u zagrebačkom HNK. Četvrt stoljeća pjevanja, proba, putovanja,stvorilo je neka prijateljstva koja ostaju zauvijek.

Od samih početaka do današnjih dana Zvjezdice su uvijek bile više od pjevačkog zbora. One su način življenja. Članice zbora su od osnivanja kroz svih ovih 25 godina i pet generacija njegovale kult prijateljstva i neobjašnjivo jaku povezanost sa Zvjezdicama.

- Ljubav prema glazbi bila je oduvijek jedini temelj opstanka i pjevanja u ovom zboru. Različiti afiniteti i različiti interesi povezivali su djevojke kroz sve generacije, stvarajući prijateljstva za cijeli život - kaže Tihana Jokić, predsjednica zbora Zvjezdice koja je i sama u njemu pjevala punih deset godina.

Zvijezde iz Zvjezdica

- Zvjezdice su stvorile puno prijateljstava i ima puno cura koje su ostale frendice cijeli život - kaže mestro Zdravko Šljivac, osnivač i ravnatelj zbora kojeg sve zvjezdice odmilja zovu samo Zdravko. Svi znaju da je grupa Divas nastala iz prijateljstva Ivane i Marije Husar, Martine Štritof i Maje Vučić koje su pjevale u zboru. Ali možda je najupečatljivija povezanost pet djevojaka koje su poslije osnovale grupu Chante, a to su Iva Šimić, Marijeta Gregov, Anđela Zebec, Ivana Čabraja i Vanda Jirasek koje su se kao djevojčice upoznale u Zvjezdicama.

- One na probe nikada nisu dolazile odvojeno, nego su uvijek čekale jedna drugu i ulazile zajedno, čak i kad su kasnile. Iako više ne pjevaju zajedno, ostale su najbolje prijateljice - kaže Tihana.

- Nas pet smo se stalno družile, a najviše smo voljele zimovanja na koja smo išli sa zborom. Imali smo probe dva puta dnevno, a ostalo je vrijeme bilo samo za nas, i to je nešto što se ne zaboravalja. Zadnje zimovanje bilo je kad smo imale 19 godina i to se pamti - kaže danas 26-godišnja Marijeta koja je sa svojim “zvjezdanim” prijateljicama i dalje svakodnevno u kontaktu. Grupa više nije skupa, jer je Vanda otišla na postdiplomski u Švedsku, ali čim dođe u Hrvatsku, cure se okupe kako bi imale probu. Marijeta pjeva u dva benda - Gala trio, gdje sviraju swing i Franka Sinatru, i grupi Smile i provokatori koja izvodi rap. Zajedno s preostalim članicama grupe Chante i ona će biti na proslavi 25 godina u HNK.

Zasjale s uspjehom

Na ovogodišnjem koncertu pjevat će dvije solistice koje su potekle iz Zvjezdica; Martina Zadro koja je trenutno jedna od najboljih hrvatskih sopranistica i njezina studentica solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Tanja Ruždjak.

- Pod nazivom Ex Zvjezdice prvi put smo nastupali na koncertu Novogodišnje Zvjezdice 2002. godine, a nakon toga se sve više cura željelo uključiti. Tako je za 20. godišnjicu nastupilo 30 članica, dok će ih ove godine biti i više - rekla je Tihana. Dodala je da se svi neizmjerno vesele svakom okupljanju bivših članica, što je već postalo tradicionalno za obljetnice zbora, jer se tada mogu prisjetiti svih zajedničkih trenutaka.

Nina Badrić, djevojke iz grupe Divas, Helena Bastić, Petra iz grupe Flyer, Katarina iz ET-a, kao i puno ostalih uspješnih doktorica, profesorica, menadžerica i novinarki potekle su iz Zvjezdica koje su “zasjajile” pod dirigentskom palicom maestra Šljivca koji je u zbor utkao nevjerojatan entuzijazam i svoju karizmu.





Pismo bivše ‘Zvjezdice’

U jednom gradu bijaše pet cura, jedan Zdravko i bezbroj nota… 25 godina? Treptaj oka, čini se više...

Udaljena 10 tisuća kilometara često se sjetim, često pričam i romantiziram naše dane poput zaljubljene školarke. Nabrajam imena cura koje i ne slute da ih se sjećam, prisjećam se dogodovština, proba, snimanja, i Zdravkove jedinstvene kolekcije od tri vica.

Zvjezdicama se mora štucati barem nekoliko dana u tjednu, pa evo već 25 godina…

Danas kada sam ja u tom privilegiranom položaju učitelja glazbe, često “beskrupulozno kradem” taj njegov stil i dijelim tu ljubav koju sam ja dobila na dar kroz Zvjezdice. Ljubav prema pjesmi, melodiji, radu, tonu, preciznosti, spontanosti…

Ako išta želim, želim zaraziti što više novih generacija tom istom ljubavi i možda začeti nečije snove i glazbene avanture kao što su Zvjezdice i Zdravko začeli moje.

Neću spominjati velika umjetnička imena koja su prolazila kroz naše živote i sudjelovala u njima, niti velika djela koja smo pjevale, niti velike gradove koje smo obilazile i u kojima smo cvrkutale, pa čak ni naše drage poznate cure koje su danas glazbena inspiracija nekim novim klincima…

Reći ću samo da sam u Zvjezdicama, osim svoje rođene sestre, našla još sestara čija su srca, uz moje srce, tukla u tom ritmu i stvarala jedinstveni zvuk zajedništva. Iako već generacija mog djeteta pjeva u tom zboru i stvara svoja prva iskustva, ja se i dalje osjećam Zvjezdicom, kao da sam prošla putem neke tajne inicijacije koja te ostavi obilježenom do kraja života.

S ljubavlju,

Julija Zonić,

članica prve generacije zbora Zvjezdice,

Los Angeles, SAD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 17:42