MLADI OPERNI LAV

Vrela makedonska krv stiže u HNK: Bariton sam iz Bitole i novi mlinar Sima u ‘Eri‘

Davor Nekjak

 promo
Davor Nekjak ‘nogometnim‘ je transferom prešao iz riječkog u zagrebački HNK. Mladi as, koji je zagrebačku publiku opčinio kao Knez Jelecki iz ‘Pikove dame‘ na Zagreb Opera Festivalu, dobio je zasad šest uloga u novoj sezoni središnje nacionalne kazališne kuće

Vrela makedonska krv iduće sezone dolazi u zagrebački HNK. Direkcija Opere odlučila je kao mlado pojačanje sebi na angažman pozvati Davora Nekjaka, baritona rodom iz Bitole, koji je zagrebačkoj publici poznat kao dojučerašnji mladi as riječkog HNK Ivana pl. Zajca koji je gostovao na Zagreb Opera Festivalu s “Pikovom damom”.

Pjevajući ariju Kneza Jeleckog "Ja vas ljublju" iz opere "Pikova dama" Petra Iljiča Čajkovskog, rasni je bariton prodrmao auditorij, a organskom interpretacijom učinio je to da su se vjerojatno mnogi u publici osjećali kao da baš njima pjeva, što je i odlika vrsnog pjevača, stvaranje iluzije intimiziranja.

- Knez Jelecki je jako zahvalna baritonska uloga. Pjevate najpoznatiju ariju cijele "Pikove dame", ‘‘Ja vas ljublju‘‘. Zbog nje, naravno, imate veliku odgovornost uz koju ide i nešto ansambl prizora na početku i kraju opere. Čajkovski inače nije najsretniji izbor za mlade pjevače, ali sam prihvatio tu ulogu zbog njezine, meni u ovom času, primjerene veličine. Prije tri godine išao sam na audiciju za naslovnu ulogu u "Onjeginu", sav prepun velikog samopouzdanja i želje da je pjevam, a ove godine, tri godine stariji i iskusniji, odbio sam pjevati Onjegina u jednoj od opernih kuća u okruženju. Valjda sam nešto shvatio u međuvremenu - rekao je na početku Davor Nekjak o dosadašnjem druženju s Čajkovskim.

Pijanist i solist

Davor Nekjak (1998.) glazbeno je školovanje počeo u Makedoniji kao pijanist, a poslije je išao na smjer solo pjevanje. Muzičku akademiju završio je pod mentorstvom profesorice Vlatke Oršanić. Gledali smo ga nedavno u studentskom "Amfitrionu" u ulozi Zeusa.

Razloge "nogometnog" transfera iz Rijeke u Zagreb, na pozornicu središnje nacionalne kuće, naročito ne objašnjava, ali otkriva da su ga na novom poslu itekako upregnuli.

- Pjevat ću Mozarta! Guglielma u "Cosi fan tutte" i Papagena u "Čarobnoj fruli", što me jako veseli jer je Wolfgang Amadeus Mozart jako koristan za mlade pjevače, onosno to je skladatelj koji mi u ovom trenutku karijere najviše odgovara. Pjevat ću, zatim, Schaunarda u premijeri Puccinijeve "La bohème", Marulla u "Rigolettu" te u reprizama mlinara Simu u "Eri s onoga svijeta" te Levija u "Nikoli Šubiću Zrinjskom". Ne mogu se žaliti, sezona će mi biti puna odličnih uloga - najavljuje sudjelovanje u nekoliko opera.

image

Davor Nekjak, HNK Zagreb

promo

Dok je odrastao, odgajali su ga umjetnik i financijašica.

- Moj tata je skladatelj i redatelj, a mama ekonomistica. Njihova različita zanimanja i senzibiliteti naučili su me da ne odustanem kad je najteže, da budem odgovoran i profesionalan i da svaki dan pokušam biti bolji nego što sam bio jučer - kaže Davor Nekjak koji je nedavno izvodio kantatu "Carmina Burana" u Koprivnici pod dirigentskom palicom mladog Darijana Ivezića i uz Zbor HRT-a.

- Na koncertu je u prvom redu sjedila mala djevojka s posebnim potrebama koja je plesala i pjevala tijekom izvedbe, baš se zabavljala. Nakon koncerta došla se upoznati sa mnom i rekla mi je da divno pjevam. To je meni bio doista jedan od najdražih komplimenata i momenata u dosadašnjoj karijeri - kaže bariton koji se iskreno raduje što postaje pripadnik zagrebačkog ansambla zbog kojeg nerijetko vlada izvrsna atmosfera na blagajni i u gledalištu.

Jazzer u duši

- Pratim zagrebački ansambl od svoje prve godine Akademije, pogledao sam sve predstave, neke i nekoliko puta. Naravno da me jako veseli nova sezona i sama činjenica da sam pozvan u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Svi znamo kako je lijepo nastupati pred ispunjenom dvoranom, a u Zagrebu je tako i za premijernih i za repriznih predstava - ističe pjevač.

Da snima CD iz neopernog faha, koju bi glazbu izabrao, pitamo na kraju.

- Bez razmišljanja, snimio bih jazz standarde uz Big Band - rekao je Davor Nekjak, koji je jako vezan uz svoj rodni grad i zemlju. Osim njezine ljepote, nije mu, naravno, stran ni makedonski melos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:25