KULTNE GAY BLIZANKE

Tegan i Sara: 'Trudimo se biti podrška svima onima koji se bore s vlastitom seksualnošću'

‘Outanje’ je za nas važno. No, to ne baca u sjenu našu muziku koja je uvijek najveća priča

Glazbom su se počele baviti još u tinejdžerskim danima u rodnom Calgaryju, a kada ih je prije trinaest godina zamijetio menadžer Neila Younga i omogućio im ugovor s Vapor Records, to je značilo početak karijere o kojoj su sanjale dok su pobjeđivale na lokalnim natjecanjima demo bendova.

U međuvremenu su, kao deklarirane lezbijke, postale ikone gay populacije, njihova glazba obilježila je popularnu seriju “Uvod u anatomiju”, a da se ne libe eksperimentiranja potvrdile su i suradnjom s White Stripes, ali i s Davidom Guettom i DJ Tiëstom.

One su sestre blizanke Tegan i Sara, a 7. studenog u Tvornici kulture predstavit će svoj posljednji album “Heartthrob” s kojim su u potpunosti zakoračile u pop teritorij. Kroz svoje glazbene početke i modu na turnejama provela nas je Tegan, koju od sestre možete razlikovati po piercingu na bradi.

Mnoge različitosti

Imate li sličan ili različit ukus u glazbi, knjigama, filmovima...? Kakva je Sara, a kakva je Tegan?

- Među nama definitivno postoje različitosti: Sara voli publicistiku, a ja pretežno čitam beletristiku. Ona također voli kratke priče, ja ne, jer mi treba više vremena da se povežem s likovima. Sara voli odlutati do ekstremnih polova određenih glazbenih žanrova, dok se ja držim mainstreama svakog žanra. Obje smo vrlo sramežljive, ali i ekstrovertirane. Volimo razgovarati i pričati priče. Obje smo vrlo neovisne i organizirane.

Po završetku srednje škole odlučile ste baviti se glazbom, a roditelji su vam dali “odriješene ruke”, ali i uvjetovali da se, ako ne uspijete za godinu dana, morati vratiti na fakultet?

- Roditelji nam nikada nisu rekli da nešto moramo. No kada smo izabrale ne ići na fakultet, zahtijevali su od nas da nađemo poslove i plaćamo stanarinu. Podržali su naš izbor, ali bili su jasni oko toga da to moramo shvatiti ozbiljno. Ispočetka im nije bilo drago što ne želimo nastaviti školovanje jer su se oni vratili na fakultet kao odrasli ljudi s djecom i bilo im je teško. Ali mislim kako su brzo shvatili koliko nam glazba znači.

Kakvo je bilo vaše djetinjstvo?

- Većim dijelom nam je bilo zabavno. Kao blizanke, uvijek smo imale bliskog prijatelja. Moja mama bila je prilično liberalna i cijela obitelj podržavala je to što smo bile prilično alternativne. Voljele smo muziku, svirale klavir i gitaru i pisale pjesme kada smo bile tinejdžerke. Naši roditelji jako su se trudili sudjelovati u našim društvenim životima iako su bili vrlo zaposleni. Mama je socijalna radnica, tako da je podržavala i naše prijatelje kojima je naša kuća služila kao bijeg od vlastitih domova i problema.

Jedan od vaših najvećih utjecaja je Cindy Lauper. Koji su ostali?

- Na nas su utjecale mnoge velike pop i rock zvijezde osamdesetih: Bruce Springsteen, U2, Duran Duran... U devedesetima smo voljele grunge, kao i čitav riot grrrl pokret. Voljele smo punk, ali i popularnu muziku koju smo slušali na radiju. Išle smo na koncerte u našem rodnom gradu i tamo slušale kantautore kao što su Neil Young, Ani DiFranco i Paul Hayden.

Izvan kanadske scene

Iz Kanade dolazi možda i najvažniji indie rock bend današnjice - Arcade Fire. Osjećate li se vi kao dio kanadske scene?

- Volim indie rock i muziku koja dolazi iz Kanade, no mi smo održale toliko turneja u inozemstvu i vrlo smo rano potpisale ugovor u Americi, tako da ponekad osjećam kao da nas scena ne uključuje. Mislim da nam je zato bilo vrlo jednostavno prebaciti se u pop glazbu, jer se ne osjećamo dužne nikome i nijednoj sceni.

U jednom intervjuu objasnile ste kako pjesma “Goodbye, Goodbye” s vašeg zadnjeg albuma govori o “poremećenoj prirodi intimnosti koja dolazi iz posredovanja emocija putem sms-poruka ili e-maila”. Je li vas inspiriralo vlastito iskustvo?

- Obje smo proživjele mnoge veze preko maila, telefona, poruka, na daljinu. Turneje nas uvijek udaljavaju od nekoga i mnogo toga se izgubi kada ne možeš uživo vidjeti nečije oči, nečije ruke i pokrete tijela. Na kraju se događa da ponekad krivo shvatimo ljude i njihove namjere. Društvene mreže i tehnologija ne čine me uvijek bližom onima koje volim i to me ponekad razara.

Različiti gradovi

Sara živi između Montreala i New Yorka, a vi između Vancouvera i Los Angelesa; kako se ta mjesta odražavaju na vašu osobnost?

- Sara voli gužvu i užurbanost Istočne obale. Tamo ima mnogo kulturnih, modnih i glazbenih događanja, no u velikim gradovima poput Montreala ili New Yorka možete biti anonimniji. Ja volim duh malih gradova Zapadne obale. Čak se i Los Angeles doima poput mnogo manjih gradova spojenih zajedno. Volim se odmarati i biti vani. Mrzim hladno vrijeme. Tako da mislim da nam gradovi koje smo odabrali pristaju vrlo dobro.

Kao umjetnice koje su uvijek bile otvorene po pitanju svoje seksualnosti, kako se osjećate kao uzori LGBT zajednice?

- “Outanje” je za nas vrlo važno. Ponosna sam na ono što jesam i želim biti podrška i saveznik ljudima koji se bore sa svojom seksualnošću.

Ne bojite se da bi rodna politika mogla zasjeniti interes za vašu muziku?

- Mislim da ne, barem ne zadugo. Naša muzika uvijek je najveća priča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 00:50