HRVATSKI GRAMMY

NOMINACIJE ZA PORIN 2014. Oliver, Pipsi i Elemental vode bitku za album godine

 Tomislav Krišto / Cropix
Massimo, Oliver i Pipsi vode, no glasači nisu prepoznali kvalitetu Olovnog plesa, Overflowa i My Buddy Moosea i Punčki

Popis nominiranih za Porin 2014 - nakon debelog kašnjena rokova - napokon je pred nama.

Oliver, Pipsi i Elemental vodit će bitku za album godine, a za pjesmu godine Pavel, Psihomodo i Massimo.

Pogrešne atribucije

Massimo, Oliver i Mario Huljev kandidirani su za najbolju mušku vokalnu izvedbu, a za žensku vokalnu izvedbu Jelena Radan, Natali Dizdar i Radojka Šverko. U konkurenciji najbolje izvedbe grupe s vokalom su Valjak, Psihomodo i Elemental. Dobitnik Porina za rock album godine tražit će se između Pipsa, Valjka i Markiza, a za pop album između između Olivera, Silentea i Radio Luksemburga.

Kulturno i uljuđeno, ali samo naizgled. Blues i etno kategorije “tjeraju mak na konac”, a nema logike ni u kategorijama kompilacijskog albuma i albuma raznih izvođača, odnosno najboljeg tematsko-povijesnog albuma i najboljeg reizdanja. Fuzioniranje ili izostavljane pojedinih kategorija ne bi povrijedilo ničiju taštinu, no vrijeđa ukus što glasačko tijelo nije prepoznalo vrhunske dosege Olovnog plesa, Overflowa, My Buddy Moosea i Punčki koje nisu ni bile nominirane.

Bilo je i pogrešnih atribucija pa trenutno najuzbudljiviji hrvatski jazz sastav Chui nije ni bio nominiran u jazz kategorijama nego u kategoriji urbane klupske glazbe, a ni Zdenka Kovačiček i Vanja Lisak 3 nisu imali pravo na nominaciju u jazz izvedbama iako su njihove snimke iz ranih 90-ih prošle jeseni premijerno objavljene u okviru albuma “Happy Jazz Revisited”. Zašto su, primjerice, albumi Vatre i Gatuza alternativni, Markiza i Pipsa rock, a Elementala urbane klupske glazbe također je jedno od mogućih pitanja o spornim atribucijama.

Podrijetlo izdanja

Ponovo je sve isto kao i u nizu proteklih godina, a to je šteta. Da bi Porin bio zanimljiviji i napetiji, morao bi imati manje kategorija, preciznije atribucije, smanjen krug prijava u prvom krugu na maksimalno deset-dvanaest, odnosno minimalno šest po pojedinoj kategoriji te manji broj glasača. Valjalo bi u domaće izvođače ubrojiti i one iz susjedstva i svijeta koji svoja djela izvorno objavljuju za hrvatske diskografske kuće jer Porin je hrvatska diskografska, a ne hrvatska glazbenička nagrada. Dakle, trebalo bi se, kao i na Grammyju, rukovoditi podrijetlom izdanja, a ne podrijetlom glazbenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:24