KONCERT ZA STUDENTE

Kissin digao Lisinski na noge i ozario Akademiju

 Damir Krajač/CROPIX
Nakon ovoga Muzička akademija, Zagreb i čitav svijet izgledaju drukčije, rekla je mlada flautistica nakon susreta s Kissinom

Molekule sreće bile su vidljive golim okom - rekla je jedna građanka koja se jučer u podne uz dvjestotinjak studenata Muzičke akademije uspjela ugurati u malu dvoranu HGZ-a.

Iznenadni kratki koncerta Jevgenija Kissina i razgovor sa studentima Muzičke akademije bio je nešto doista nesvakidašnje. Događaj, o kojem se vijest tek jučer proširila preko fejsbuka, u Gundulićevu je ulicu privukao čak i rektora Sveučilišta Aleksu Bjeliša.

Srce puno glazbe

Skupa s još desetak studenata i profesora rektor je ostao pred otvorenim vratima dvorane iz koje je dopiralo dovoljno raskošnog sviranja i valova radosti kakvi rijetko preplavljuju Akademijine podstanarske hodnike u zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda.

“Nakon ovoga i Muzička akademija, i Zagreb, i čitav svijet izgledaju drukčije”, rekla je nakon Kissinove seanse jedna mlada flautistica ozarenog lica, a mladi je pijanist uzdahnuo: “Prije deset dana Pogorelić, sada ovo, a večeras u Lisinskom još i Gergijev, ja ne znam je li moje srce spremno za toliko glazbe...”

Kissin je bez premišljanja prihvatio poziv organizatora svog prvog zagrebačkog koncerta na susret s hrvatskim glazbenim pomladkom, a i inače je bio oduševljen srdačnim dočekom u Zagrebu.

- Boravak u Zagrebu i ovaj susret s vama jedan su mi od najljepših doživljaja u karijeri i životu - rekao je pred studentima maestro i obećao novi dolazak. Samo se nadamo da će ga imati tko i pozvati, budući da je glavni organizator koncerta, ArtAgent, ostao u laganom minusu. Zagrebački Ured za kulturu i pripadajuće mu komisije za Kissinov dolazak nisu dale ni lipu. Zato su ulaznice bile toliko skupe i nerasprodane.

Schumann i Chopin

Ali, publika u Lisinskom preksinoć je kao rijetko kada bila oduševljena. Kissinov recital bio je suverena demonstracija vrhunskog pijanizma. Pri tom ne mislimo samo na vještinu sviranja klavira, nego i na čitav ogranak europske glazbe, one koja poput raka samca živi samo ispod poklopca velikih klavira. Koliko prevažno mjesto među velikim skladateljima-pijanistima zauzima prečesto potcjenjivani Robert Schumann, Kissin nas je podsjetio u prvom dijelu svirajući Fantastične komade, op. 12 i Osmu noveletu.

Zahvaljujući Kissinovim prstima, koji takoreći od rođenja rastu i žive u simbiozi s tipkama, Schumann je zasjao kao autor potpuno ravnopravan, a po inventivnosti ponekad i superioran svom vršnjaku Chopinu, čijim je baladama pripao drugi dio večeri, uključujući i tri briljantna dodatka. Posljednji od njih, veličanstveni Scherzo br. 2 u b-molu, odsviran nakon dva popularna valcera, digao je publiku na noge u dugim ovacijama i aplauzu.

Životni savjet mladima

Upravo tu skladbu Kissin je jučer svirao i studentima koje je podjednako oduševio i životnim i umjetničkim savjetom koji im je dao na molbu profesora Dalibora Cikojevića: “Kad god vam netko tko vas uopće ne pozna i tko nema pojma ni kako živite ni kako svirate, dakle kad god vam netko takav počne dijeliti savjete, smjesta ga pošaljite k vragu!”.

Doista dobar savjet studentima, upućen još više njihovim profesorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 00:33