UNKNOWN PLEASURES

KAKO JE DOISTA NASTAO JEDAN OD NAJPOZNATIJIH OMOTA GLAZBENIH ALBUMA Suosnivač Joy Divisiona nakon 36 godina otkrio tajnu

Bernard Sumner, jedan od osnivača Joy Divisona nedavno je objavio svoju knjigu memoara 'Chapter and Verse' i u intervjuu za Maxim otkrio je kako je doista nastala ideja za naslovnicu

Debitantski album kultnog benda Joy Division iz 1979., naslovljen 'Unknown Pleasures', ušao je u povijest kao jedan od temelja post-punka, čiji se utjecaj do dana danšnjeg osjeti u glazbi mnogih razvikanih bendova raznih žanrova. Nekoliko mjeseci nakon njegova. Joy Division je bio dio snažne glazbene scene Manchestera, iz koje su potekle još neke od najvažnijih grupa posljednjih dekada prošlog stoljeća, poput The Smiths, The Fall, The Stone Roses ili pak Happy Mondays i Oasis.

Sama naslovnica albuma 'Unknown Pleasures', djelo grafičkog dizajnera Petera Savillea, sa svojim crno-bijelim prikazom rotirajuće zvijezde koja emitira radio valove postala je jednom od ikona pop-kulture. Bernard Sumner, jedan od osnivača Joy Divisona nedavno je objavio svoju knjigu memoara 'Chapter and Verse' i u intervjuu za Maxim otkrio je kako je doista nastala ideja za omot albuma na kojemu su, između ostalih, objavljene i pjesme 'Shadowplay' i 'She's Lost Control'.

Sumner je, prisjeća se, u vrijeme nastanka albuma radio u animacijskom studiju i u vrijeme pauze za ručak bi odlazio u knjižnicu u Manchesteru, gdje su imali kvalitetan odjel s knjigama iz područja umjetnosti i znanosti. "Prelistavao bih te knjige u potrazi za inspiracijom. Jedna od slika koje sam pronašao odmah mi je kliknula, a bila je u astronomskoj enciklopediji", ispričao je.

"Nisam još nikada o tome razmišljao, ali dok sam bio u Joy Divisonu, patio sam od nesanice i ostajao sam budan do dugo u noć. U to vrijeme nije bilo puno televizijskih kanala, pa sam gledao video kasete. Volio sam filmove Stanleyja Kubricka i mnogo sam puta pogledao '2001.: Odiseja u svemiru'. To je vjerojatno bila moja inspiracija. Ako uzmete obelisk iz tog filma, on ima istit takav crni oblik. Radio sam sintesajzere za Joy Division i trebalo je nekoliko mjeseci da se zaleme sve komponente, a za to vrijeme mi je u pozadini cijelo vrijeme svirala glazba iz 2001. Mislim da je to ostavilo podsvjesni utisak. Ima nešto u tom crnom obliku...", rekao je Bernard Sumner za Maxim .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 09:23