PREMINUO LORIN MAAZEL

Kad je dirigirao, nitko nije ostajao ravnodušan

Ravnao je većinom vodećih američkih i svjetskih orkestara. Nema velike glazbene kuće u kojoj nije nastupio ili s kojom nije surađivao, od Bečke državne opere, Berlinske i Londonske filharmonije, do Simfonijskog orkestra Bavarskog radija

Na samom početku ovogodišnjeg Castleton festivala, koji je osmislio i pokrenuo, u osamdeset četvrtoj godini u Virginiji umro je slavni dirigent, skladatelj i glazbeni mentor maestro Lorin Maazel. Doslovno cijeli život ovaj Amerikanac rođen u Parizu posvetio je glazbi, otkako je kao dječak počeo sa satovima violine do svjetske slave koju je stekao radeći sa sto i pedeset orkestara. New York Times piše kako nas je napustio čovjek koji je od nekadašnjeg čuda od djeteta postao glazbeni direktor Njujorške filharmonije i Bečke državne opere.

Nastup u S. Koreji

Poznat po svojim “ekstremnim interpretacijama”, samosvjestan, a ponekad i arogantan, izazivao je “snažne osjećaje” kako kod samih glazbenika, tako i kod kritike i publike.

Impresivne su brojke koje ukazuju na blistavu karijeru maestra Maazela, koji je ravnao većinom vodećih američkih i svjetskih orkestara. Nema velike glazbene kuće u kojoj nije nastupio ili s kojom nije surađivao, od Bečke državne opere, Berlinske i Londonske filharmonije, do Simfonijskog orkestra Bavarskog radija. S Njujorškom filharmonijom 2008. gostovao je i u Sjevernoj Koreji, izazvavši pravu senzaciju jer je koncert emitirala i državna televizija.

Maazel je bio i vrsni skladatelj, a svjetska premijera njegove opere koja se temelji na djelu Georgea Orwella doživjela je 1984. veliki uspjeh u Royal Opera Houseu, a kasnije i u milanskoj La Scali. Sa suprugom Dietlinde Turbanu Maazel osnovao je festival Castleton, na kojem su ljeti nastupili brojni svjetski glazbenici, a istovremeno su održavani i seminari na njegovoj farmi u Virginiji.

Čudo od djeteta

Otvarajući ovogodišnji festival krajem lipnja Maazel je bio posebno sretan jer je radio s mladim orkestrom i pjevačima, ali je već osjećao posljedice duge bolesti. Tako se nedavno u trećoj sezoni odrekao vođenja Münchenske filharmonije, gdje je bio glazbeni direktor, a smatrao je da je riječ o jednom od najboljih orkestara na svijetu. U jeku ovogodišnjeg festivala tužna vijest za glazbenike cijeloga svijeta došla je nakon što je Maazel imao komplikacije nakon upale pluća.

Lorin Maazel je iz židovsko-američke obitelji koja je bila bliska glazbi. Njegov djed Isaac bio je violinist u Metropolitan Operi u New Yorku, otac Lincoln je bio glumac iz horor filmova, a majka Marie Barnet Maazel osnovala je Pittsburg Youth Symphony. Sam Lorin bio je pravo glazbeno čudo od djeteta. Kao dječak je učio dirigiranje kod Vladimira Bakalejnikova, a debitirao je kao dirigent s osam godina. Kao jedanaestogodišnjak je gostovao na radiju kao dirigent orkestra NBC-a, a kasnije je bio prvi Amerikanac koji je dirigirao u Bayreuthu. U Beču je naslijedio karizmatičnog Willija Boskovskog i plijenio nastupima na proslavljenim novogodišnjim koncertima, a veliko je razočaranje doživio kada ga nisu izabrali za nasljednika Herberta von Karajana kao glavnog dirigenta Berlinske filharmonije.

Dobio i marku

Maazel je dirigirao i u tri operna filma, objavio je više od 300 glazbenih izdanja, a Austrijanci su čak izdali i marku sa Maazelovim likom kako dirigira u Beču na Novogodišnjem koncertu. Kritičari su pisali da je njegov “apetit za glazbu” toliko prirodan i istinski, da je uvijek donosio nešto novo, iako je sam znao govoriti da za skladatelja nema ništa novo pod suncem, “sve je već u glazbi korišteno, učinjeno”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 22:23