‘BILA JE LJEPOTICA‘

U 93. godini preminula je slavna glumica, s Marcellom Mastroiannijem vozila se po Rimu u filmu ‘La Dolce Vita‘

Marcello Mastroianni i Anouk Aimee 

 Supplied By Lmk/ipa-agency.net/ipa/profimedia/Supplied By Lmk/ipa-agency.net/ipa/profimedia
Anouk Aimée počela je glumiti već sa 16 godina, a tijekom karijere snimila je niz zapaženih filmova

Preminula je francuska glumica Anouk Aimée, koja je glumila u filmovima Federica Fellinija, Jacquesa Demyja, Sidneyja Lumeta, Bernarda Bertoluccija i Claudea Leloucha. Imala je 92 godine. Aiméeina kći u utorak je u objavi na Instagramu obznanila da je zvijezda umrla u svom domu u Parizu ne navodeći dodatne detalje, piše The Hollywood Reporter.

Možda najpoznatija po ulozi nasuprot Jean-Louisu Trintignantu u Lelouchevom filmu "Muškarac i žena" (1966.) - za koji je sama nominirana za Oscara u kategoriji najbolje glumice i osvojila Zlatni globus - Aimée je glumila i u poznatim filmovima poput Fellinijevih filmova "La Dolce Vita" (1960.) i "8 1/2 (1963.), Demyjeve "Lole" (1961.), Beckerova filma "Montparnasse 19" (1958.) te Bertoluccijeve "Tragedije smiješnog čovjeka" (1981.).

Međunarodnu slavu donio joj je navedeni Lelouchev film koji je osvojivši Zlatnu palmu trijumfirao u Cannesu, a veliki uspjeh ostvario je i u Hollywoodu, gdje je osvojio Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma te Oscara u kategorijama najboljeg stranog filma i najboljeg originalnog scenarija. Film je pobrao lovorike, no snimanje nije bilo toliko glamurozno. Film, koji je raspolagao minijaturnim budžetom, sniman je samo tri tjedna. Ipak, zaradio je četrnaest milijuna dolara u SAD-u te 50 milijuna dolara diljem svijeta, a Aimée je postala prva francuska glumica kojoj je nominaciju za Oscara donijela uloga na francuskom jeziku.

Dok joj je u "Muškarcu i ženi" partner bio već spomenuti Trintignant, u klasiku "La Dolce Vita" ta uloga pripala je talijanskom glumcu Marcellu Mastroianniju. Mnogi Aimée pamte upravo po ulozi bogate nasljednice Maddalene iz Fellinijeva remek djela, ljubavnog interesa Mastroiannijeva Marcella Rubinija. Njih dvoje ponovno su surađivali tri godine kasnije u Fellinijevom autobiografskom klasiku "8 i 1/2", u kojem je ona portretirala Mastroiannijevu odbačenu suprugu Luisu (lik se temeljio na Fellinijevoj supruzi, glumici Giulietti Masini). Upravo od Fellinija naučila je jednu od najvažnijih glumačkih lekcija, otkrila je 2007. godine u intervjuu za The Guardian. Tajna njezine glume bila je, priznala je, u slušanju; slušanju onoga što drugi likovi imaju za reći.

Osim renomiranog Talijana, na listi njezinih slavnih filmskih partnera 1969. našao se egipatski glumac Omar Sharif, koji je uz francusku glumicu zaigrao u "Ljubavnom sastanku" Sidneyja Lumeta.

Rođena 1932. godine u Parizu, Anouk Aimée, pravog imena Judith Dreyfus (iako neki službeni dokumenti navode ime Nicole), bila je kći glumca Henrija Dreyfusa, umjetničkog imena Henry Murray te glumice Geneviève​ Sorye.

Tijekom Drugog svjetskog rata, bježeći od nacističkog progona, uzela je majčino djevojačko prezime te živjela na relaciji između Pariza i juga Francuske. Pohađala je internat u Alpama te naišla na mladog Rogera Vadima ("I Bog stvori ženu", "Barbarella"). S četrnaest godina primijetio ju je redatelj Henri Calef, koji joj je dao ulogu u romantičnoj drami "La maison sous la mer". U filmu je tumačila Anouk. Osim uvida u svijet filma, Anouk joj je dala i novo, umjetničko ime, kojem je glumica, uvaživši sugestiju Jacquesa Préverta, dodala prezime Aimée (fra. voljena).

Karijeru je, dakle, započela krajem četrdesetih godina prošloga stoljeća. Već sa šesnaest godina glumila je u "Ljubavnicima Verone" (1949.), adaptaciji "Romea i Julije" Andréa Cayattea, a "Les plus belles années d‘une vie", posljednji od svojih sedamdeset filmova, snimila je 2019. godine. Taj film, koji je izvan konkurencije prikazan i u Cannesu, ponovno ju je, treći put, spojio sa starim suradnicima, Trintignantom i Lelouchom. Tijekom razdoblja između 1966. i 2019. godine, Aimée, Trintignant i Lelouch okupili su se 1986. godine, a rezultat te njihove suradnje bio je film "Un homme et une femme: Vingt ans déjà". Kako Aimée, tako i njezin opetovani glumački partner Trintignant, 2019. filmu su rekli svoje zadnje "zbogom".

image

Anouk Aimee

Image Capital Pictures/film Stills/profimedia/Image Capital Pictures/film Stills/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 11:10