HIT ZA HITOM

Streaming će ovog ljeta dotući kina: ‘Pogledajte samo ponudu za lipanj, pa tko bi se micao iz stana?‘

Star Wars - The Acolyte (2024) Jedi Master Indara (Carrie-Anne Moss) 

 Image Capital Pictures/film Stills/profimedia/Image Capital Pictures/film Stills/profimedia
Donosimo vam preporuke što treba gledati ovog ljeta

Osim jednog do dva jaka naslova ("Zločesti dečki 4", "Mjesto tišine: Prvi dan"), kina nam ovog ljeta nemaju bogzna što ponuditi, pa vam ne preostaje drugo nego da se prikujete uz televizor gdje vas očekuje mnogo zanimljivih serija najrazličitijih žanrova. Nekad nismo razmišljali na taj način, ali kako je televizija postala dominantna zabava, nema druge nego pogledati što taj medij nudi. Mora se priznati, već u lipnju potpuno je deklasirala kino program.

"Hitler and the Nazis: Evil on Trial"

6 epizoda, od 5. lipnja na Netflixu

Joe Berlinger počeo se baviti filmom jer je bio opsjednut njemačkom poviješću. U međuvremenu je nominiran za Oscara, za završni dio krimi-trilogije "Izgubljeni raj 3: Čistilište" (koredatelj Bruce Sinofsky), sedam puta je nominiran za Emmy, a tri puta je dobio priznanja i na festivalu nezavisnog američkog filma u Sundanceu. Nacizam je za njega uvijek aktualna tema, pogotovo kad je ustanovio da dvije trećine milenijalaca nema pojma što se događalo u Auschwitzu. Zbog njih rado koristi kolorirane materijale, a uvrstio je i puno dokumentarnih ulomaka u kojima je komentator pokojni novinar i povjesničar William L. Shirer.

"The Boys", 4. sezona

8 epizoda, prve tri epizode 13. lipnja, nakon toga jedna tjedno na Amazon Prime Videu

Ako dosad niste gledali seriju "Dečki", prije početka četvrte sezone imate vremena odgledati sve što ste dosad propustili, a to zapravo i nije tako puno, ukupno 24 epizode koje u prosjeku traju oko sat vremena. Protagonisti se dijele u dvije grupe, u Sedmicu koju nacija obožava, iako zapravo nije svjesna njihovih mana, te u naslovnu klapu koja je u stalnom ratu sa Sedmicom. Korporacija Vought podržava Sedmicu, brine se da se njihov broj ne smanji, što je latentna opasnost. Glavni je štos obilje prizora nasilja i seksa, ovo nije zabava za predškolski ili rani školski uzrast, no danas je publici jako teško diktirati što smije, a što ne smije gledati.

"Queenie"

8 polusatnih epizoda, od 7. lipnja na streaming platformi Disney+

Knjiga Candice Carty-Williams u dva je navrata proglašena izdanjem godine u Velikoj Britaniji, 2019. i 2020., a autorica priznaje da ju je napisala dok je još bila u "zbrkanim dvadesetima". Njezina je protagonistica napola Britanka, a napola Jamajkanka, no odlično se snalazi na periferiji Londona gdje se pokušava probiti kao novinarka i književnica. Očito, poluautobiografski materijal, u kojem se spajaju realizam i romantika, protagonisti su uglavnom tamnoputi, što nije nikakav problem. Produkciju je vodio prestižni Channel 4, čime je autorica romana bila itekako zadovoljna, pogotovo što je usporedno figurirala kao jedan od "showrunnera" i izvršna producentica.

"The Acolyte"

Osam epizoda na Disney+, prve dvije su stigle 4. lipnja, a sljedećih tjedana gledat ćemo po jednu novu.

Dobra je vijest da su najavu serije, koja pripada svijetu "Ratova zvijezda", poklonici pogledali više od 50 milijuna puta u prva 24 sata, što je više od "Mandaloriana", "Knjige Bobe Fetta", "Andora" i ostalih odvojaka superpopularne franšize. Minus je gnjev poklonika koji već iz nekoliko ulomaka prepoznaju slab scenarij i gomilu banalnosti. Naslov možete slobodno prevoditi kao "pomoćnik", a nećete pogriješiti ako ostanete na "akolitu", terminu koji se koristi kod bogoslužja. Amandla Stenberg igra dvostruku ulogu sestara koje je tragedija razdvojila u djetinjstvu, jedna se razočarala u nauku za vitezove Jedije, a druga se pojavila puno kasnije, kao iskusna, ali vrlo zločesta ratnica.

"Bridgerton", 3. sezona (drugi dio)

Četiri epizode kojima završava ovaj odjeljak dostupne su od 13. lipnja.

Romantična zbivanja usredotočena su oko Penelope Featherington koja i dalje potajno piše skandaloznu kroniku pod pseudonimom Lady Whistledown. Došao je red da se i ona uda, no to baš neće biti lako jer, za razliku od mladih cura kojima je okružena, ne pazi na liniju. Iznenađenje je da je uspjela osvojiti ne jednog nego dva prosca, od kojih je puno važniji njezin prijatelj iz djetinjstva Colin Bridgerton: s njim je u posljednjoj epizodi koju smo vidjeli izmijenila strastan poljubac. Colinova sestra Francesca također traži prosca, no ona je talentirana slikarica i pitanje je zapravo je li brak uopće za nju.

"House of Dragon", 2. sezona

Od 16. lipnja svaki tjedan gledat ćemo jednu od ukupno osam epizoda.

Kad je počeo prednastavak "Igre prijestolja", bilo je puno skeptičnih, činilo im se da serija nikad neće doseći razinu svog prethodnika. Osim toga, povratak 200 godina unatrag činio se prevelikim, no to su pravila koja su postavili tvorci Miguel Sapochnik i Ryan Condal. Nakon prve sezone otpao je Sapochnik, zadovoljio se ulogom izvršnog producenta, a Condal se više oslonio na redatelja Alana Taylora, veterana "Igre prijestolja" koji je također figurirao kao izvršni producent. Prva sezona - koja ima dvije epizode manje, njih samo osam - postigla je velik uspjeh i demantirala skeptike. Pa dok su prije protagonisti ginuli nemilice, u prvoj sezoni ostali smo samo bez kralja Viserysa I. Targaryena (Paddy Considine).

"Presumed Innocent"

Od 12. lipnja na Apple TV+, ukupno 8 epizoda

Prema mišljenju mnogih, ovo je najatraktivnija serija ovog ljeta. Istina, već smo je gledali u jednom izdanju, bio je to film Alana J. Pakule "Nedokazana krivnja" (1990.), snimljen po istoimenom romanu Scotta Turowa iz 1987., s Harrisonom Fordom i Gretom Scacchi u glavnim ulogama. Ovaj put za knjigu se zainteresirao televizijski hitmejker David E. Kelley ("Chicago Hope", "Praksa", "Ally McBeal", "Male laži" i dr.) i za glavnu ulogu (te funkciju izvršnog producenta) angažirao Jakea Gyllenhaala. Kako će izgledati njegova verzija? Teško je prognozirati jer Turow poslije napisao i nastavak "Innocent" (1990.), koji će Kelley možda uklopiti u svoju novu cjelinu.

"Mayor of Kingstown", 3. sezona

Od 2. lipnja dostupno na streaming platformi Paramount+, jedna epizoda svaki tjedan. Točan broj epizoda ove sezone zasad se ne zna.

Seriji se isplati posvetiti malo pažnje jer su njezini autori Taylor Sheridan, vrlo uspješni scenarist ("Sve ili ništa") i povremeni redatelj ("Wind River"), te Hugh Dillon, rock glazbenik i povremeni glumac. Glavnu ulogu igra Jeremy Renner, koji je na novu godinu 2023. imao neugodan sudar sa snježnom ralicom, ali se uspješno oporavio unatoč tome što je slomio 38 kosti. Serija je zapravo obiteljska kriminalistička drama, Renner igra Mikea McLuskyja koji je zamijenio brata Mitcha na funkciji gradonačelnika nakon što je taj poginuo u prvoj epizodi prve sezone. Manje je poznato da je svojedobno i sam bio u zatvoru, što svakako zna njegova majka Miriam (Dianne Wiest), sveučilišna profesorica koja pomaže zatvorenicama da steknu nužno obrazovanje. Najmlađi brat Kyle (Taylor Handley) grozi se Kingstowna i policijske korupcije, a upravo očekuje prvo dijete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 22:47