FILM O SMRTI

Priča koja nas je potresla do naših ljupkih kostiju

Silovana i ubijena Susie u raju za djevojčice lomi se između obitelji i puta svoje duše. Film Petera Jacksona snimljen je prema knjizi Alice Sebold

ZAGREB - Prezime mi je bilo Salmon (što na engleskom znači losos), ime mi je bilo Susie. Imala sam četrnaest godina, kad sam 6. prosinca, 1973, ubijena - tako počinje roman “Ljupke kosti” nagrađivanoga američkog bestselera iz 2002. Mučna priča o 14-godišnjoj djevojčici Susie koju susjed siluje, ubije i zakopa u jami iza kuće.

Autoričina žrtva

Njezin duh odlazi u neku verziju raja gdje upoznaje ostale žrtve svog ubojice, promatra patnju i raspad obitelji, potragu za ubojicom - lomeći se između toga treba li im i kako pomoći. Roman o smrti, gubitku i nadi, koji je kod nas prevela Gordana Popović Vujičić i objavio Algoritam, ušao je u povijest. Mjesecima na vrhu top-lista, munjevitom brzinom preveden je na brojne jezike, a jagma za filmskim pravima počela je već kad je najavljen izlazak romana. Tema medija postali su i roman i autorica Alice Sebold jer je otkrila autobiografske elemente u ‘Ljupkim kostima’ Sebold je, naime, bila žrtva silovanja na prvoj godini studija. Nakon što je kao terapiju “ispisala gomilu loše poezije”, uspjela je dovršiti roman. Danas i u našim kinima počinje igrati ekranizacija romana u režiji Petera Jacksona. Redatelj je, navodno, roman pročitao kad je dovršavao “Gospodara prstenova”. Ovaj roman nemoguće je vjerno prenijeti na veliko platno, zadržati sve finese i slojeve priče.

Podijeljene kritike

Možete samo ponuditi svoje viđenje”, rekao je slavni redatelj. U filmu glume Saoirse Ronan, Rachel Weisz, Mark Wahlberg, Susan Sarandon, Stanley Tucci, Michael Imperioli... Treba li naglašavati, reakcije kritike su potpuno podijeljene. (A. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 07:26