DANI HRVATSKOG FILMA

Neočekivana pobjeda animiranog filma ‘Bla’

Animirani film “Bla” redateljice Martine Meštrović, nastao u produkciji Zagreb filma , pomalo je neočekivano osvojio glavnu nagradu Dana hrvatskog filma.

Tročlani žiri koji su sačinjavali animator Zdenko Bašić, Filip Šovagović i Vera Zima dodijelio je nagradu koja od ove godine nosi ime “Surogat” filmu koji se tijekom festivala malo spominjao i nije se doimao kao favorit.

Dobro napravljen film

“Bla” je - međutim - film kojem nagrada nazvana po Vukotićevom animiranom klasiku doista dobro stoji. Film Martine Meštrović, naime, ona je vrsta klasičnog - pomalo i konzervativnog - animiranog filma po kakvima je Hrvatska od pedesetih i šezdesetih bila glasovita. Riječ je o klasičnom crtiću koji počiva na 2D liniji i provodnoj metafori, uključuje elemente socijalne distopije i tematizira veliku, nadindividualnu, globalnu temu: dominaciju reklamnog i ideološkog diskursa u suvremenom društvu. Dobro napravljen, vizualno čist, film Martine Meštrović doima se kao baštinik tradicije Vukotića, Mimice i Štaltera, ali se doima također kao da je mogao i nastati u njihovo vrijeme.

Najbolja režija: Mirković

Nagradu za najbolju režiju žiri je dodijelio Igoru Mirkoviću za film “Balavica”. Riječ je o dobrom filmu, no dojam je da je i tu bilo filmova koji su se očitije nametali za nagradu. Nagradu za najbolju ulogu ponijela je Maja Posavec za zanimljivu, minimalističku ulogu u filmu “Kišobran” u kojem je praktički neprestano u krupnom planu. Za scenarij je nagrađena Daina Oniunas Pusić za film “Slonovi”, studentski film s Londonske filmske škole, a za taj film Oniunas je nagrađena i nagradom “Jelena Rajković” za najboljeg redatelja ispod 30 godina. Za glazbu je nagrađena Tamara Obrovac za film “Contrada”, a za kameru Radislav Jovanov Gonzo za Mirkovićevu “Balavicu”. Za najboljeg debitanta nagrađen je Tomislav Jelinčić za film “Pun kufer”, i to je ujedno jedini dokumentarac koji je dobio neku nagradu žirija. To nije čudno, pošto je dokumentarna selekcija bila masakrirana odsustvom glavnih ovogodišnjih naslova (“Posljednja ambulantna kola Sofije”, “Gangster se ženi”, “Vatra”), pa je kvalitetom bila i najslabija u programu festivala.

‘Teatar Chaplin’

Kako to obično biva, nagrade Oktavijan koji dodjeljuju kritičari anketnim ocjenjivanjem otišle su u drugom smjeru od nagrada žirija. Tako nagradu u animiranoj konkurenciji nije ponio pobjednički “Bla”, nego film “Finili su Mare bali” Natka Stipaničeva koji je dobio i najvišu prosječnu ocjenu od svih pobjednika (4,67). U igranoj konkurenciji “Balavicu” je nadvisio “Terarij” Hane Jušić (4,27). U dokumentarnom segmentu, najvišu je ocjenu ponio film “Teatar Chaplin” Zorana Kreme koji se bavi prvim amaterskim romskim teatrom u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 15:52