LUDI ZA AVATAROM

Našminkajte se kao Neytiri ili skuhajte Na’vi večeru

Zadivljenost fanova ovim ZF uratkom ide mnogo dalje od nabave suvenira, postera, reklamnih kapa i prikladnih maski

ZAGREB - Svaka velika filmska uspješnica ima fanove koji ne škrtare pri nabavi “suvenira” - najčešće igračaka, odjeće i asesoara. Svi su željeli čizme i kožne jakne poput onih koje je nosio Neo u “Matrixu”, naočale iz “Ljudi u crnom” i najrazličitije suvenire iz “Ratova zvijezda”.

No, superhit “Avatar”, koji je već postao najgledaniji film svih vremena, inspirirao je ljude širom svijeta da u iskazivanju zadivljenosti tim ZF uratkom odu mnogo dalje od nabave replika noževa, šarenog nakita, reklamnih kapa i prikladnih maski za ovogodišnje karnevale.

Recimo, iako nije lako kopirati izgled tri metra visokih plavih Na’vija, na YouTubeu možete naučiti izgledati baš poput glavne junakinje Neytiri - više od 160 filmića pomoći će u tome. Stručnjak za Na’vi make up možete postati gledajući mlađahne, a opet poznate šminkerice Michelle Pahn koja je za svoj devetominutni tečaj umijeća s kistovima, sjenilima i raznim bojama dobila gotovo sedam tisuća uglavnom vrlo pohvalnih komentara.

Ni industrija ljepote ne zaostaje - Milani, američka tvrtka koja prodaje dekorativnu kozmetiku, svoju je ponudu brzinski obogatila 3D i “holografskim” lakovima za nokte, sjajilima, sjenilima i ruževima inspiriranim “Avatarom”.

Bijeg na fiktivni mjesec

Oni koji žele trajnije označiti na koži koliko su oduševljeni stanovnicima Pandore i njihovim svijetom, pohrlili su u salone za tetoviranje koji su zatrpani zahtjevima da na različite dijelove tijela Zemljana istetoviraju neke od likova iz filma - od Na’vija do letećih životinja ikrana, koje žive na čudesnom svijetu iz mašte Jamesa Camerona.

Svijetom kruže automobili oslikani scenama iz ovoga filma, a jedan je hotel na jezeru Quinault, u američkoj saveznoj državi Washington, svoje goste, posebice ljubitelje “Avatara” koji “žude za bijegom na vlastitu Pandoru” mami opisujući na svojem internetskom siteu sve ljepote krajolika koji je zbog bujnog zelenila, smaragdnih voda te jedinstvenog biljnog i životinjskog svijeta (!?) najsličniji onom fiktivnog mjeseca u sazviježđu Alfa Centauri.

Turistički djelatnici u želji da privuku više posjetitelja posegnuli su za avatarskom inspiracijom i u središnjoj Kini. Tamošnje planine, koje iznimno podsjećaju na krajolik Pandore - dio parka Wulingyuan, s više od tisuću metara visokim stijenama, više se ne zovu Južni nebeski stup nego Aleluja planina.

Plavi martini, dakako

I na kraju, u večeri kada se budu dijelili Oscari svi ljubitelji i navijači “Avatara” mogu pripremiti poseban jelovnik koji su uz pomoć vrhunskih kuhara osmislili na lifestyle portalu Shine (dio Yahooa!). A na tanjuru su se našli muškatna patka u kori od papra s borovnicama, krumpir s divljim gljivama i sirom s plavom plijesni te pita s divljim borovnicama i bademima. Uz ovaj se jelovnik pije, a što bi drugo nego - plavi martini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 05:21