Kako se mali heroji nose sa siromaštvom

SPLIT - Tijekom prva četiri dana festivala prikazano je petnaestak dokumentarnih i igranih naslova od kojih je vjerojatno najpotresniji “Herederos” (Baštinici), dokumentarni film Meksikanca Eugena Polgovskog.



Film prikazuje dječji rad u Meksiku, a maloljetni heroji meksičkog filma ne igraju se na playstation, nego nose vodu, beru paprike i pomidore, te peku cigle u ciglani. “Heroji” je ovdje ispravna riječ, jer meksički redatelj mlade trudbenike prikazuje bez pornografiziranja bijede, predstavljajući ih kao dostojanstvene borce za opstanak.



Stil nijemog filma




Jedna od zanimljivosti FNF-a je i retrospektiva Krune Quiena, samozatajnog prozaika, pjesnika i scenarista rodom iz Trogira, koji je u hrvatskom filmu najpoznatiji po scenariju Mimičina klasika “Kajo ubiću te”.
Istodobno, film prikazuje surovi socijalni kontekst: u jednom trenutku, nadzornik berbe zakine dječaka za vjedro rajčica jer posuda nije bila dosta ispunjena: dječak reagira bljeskom suspregnutog revolta koji krije klicu moguće buduće pobune.



Osim “Baštinika”, FNF je vrvio socijalnim dokumentarcima, među kojima vrijedi spomenuti “Garapu” Brazilca Josea Padilhe - dobitnika Zlatnog medvjeda 2008. - te “Djecu lomače” Indijca Rajesha Jale koji se bavi djecom koja žive na hinduskom obrednom krematoriju mrtvih.



Igrani program zasad je heterogeniji. Film otvaranja, “Tatarak” Andrzeja Wajde, dirljiva je Wajdina posveta vlastitoj omiljenoj glumici Krisztini Jandi, i nenametljivi, fini film o filmu. “Independencia” Filipinca Raye Martina film je koji je imao dosta odjeka lani u Cannesu zbog svoje intrigantne stilizacije: autor potpuno imitira tehniku i stil nijemog filma 1910-ih.



Civilni zbjegovi



Ovaj film o stradanjima civilnih zbjegova za vrijeme američke invazije 1913. sadržajno se ne ipak odmiče mnogo od patriotskih epopeja istočnoeuropskog tipa, i meni je -moram priznati - bio zamoran. Glavna gošća FNF-a je britanska redateljica Sally Potter koja je u Splitu održala predavanje, te uoči projekcija predstavila vlastite filmove “Orlando” i “Rage”.



Zvijezde i anonimci



“Rage” je njen novi film u osnovi krimić ambijentiran u svijet mode, ali eksperimentalan po režijskoj zamisli: “Rage” hini da je snimljen mobitelom, i sastoji se od monologa u krupnom planu izgovorenih u kameru/mobitel. Potter je objasnila da će film biti i distribuiran na mobitele u nekoliko nastavaka. Zanimljivo je da u filmu glumi niz zvijezda ( Judy Dench, Jude Law, Steve Buscemi), zajedno s potpunim anonimcima, da su svi glumci dobili jednak honorar i da ni jedan ne dijeli scenu s drugim.



Jedna od zanimljivosti FNF-a je i retrospektiva Krune Quiena, samozatajnog prozaika, pjesnika i scenarista rodom iz Trogira, koji je u hrvatskom filmu najpoznatiji po scenariju Mimičina klasika “Kajo ubiću te”. Prikazani su i njegovi preostali dugometražni scenariji (“Daj što daš”, “Preko sinjeg mora”, “Na istarski način”) te kratki filmovi.





Jurica Pavičić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 20:48