PROLJEĆE JE STIGLO U KINO

Jutarnji donosi vodič za filmske festivale: Svibanj je mjesec za kino

Nakon Subversivea slijedi Festival židovskog filma, pa Noir Festival i za kraj Animafest

ZAGREB - Znamo, znamo - jedva ste dočekali sunce, odlazak u prirodu i roštiljanje, a mi vas već ponovno vabimo u zatvorene prostore. No svibanj ima barem četiri razloga zbog kojih se slobodno vrijeme isplati provesti u kinima.

U 30-ak dana smjestila su se, naime, čak četiri filmska festivala, a posebno će “gusto” biti krajem mjeseca. U tijeku je već aktivistički Subversive Film Festival s poznatim gostima, ozbiljan dress code pripremite za Festival židovskog filma, u vintage izdanju pojavite se na trendovskom Noir Festivalu (povedite i dragu osobu sa sobom na projekcije pod zvijezdama!), a uz najnovije kratkometražne crtiće na slavljeniku Animafestu uživajte zajedno s klincima. Iako događanja ima i previše, uz pomoć našeg vodiča saznajte sve o ne manje zanimljivim popratnim sadržajima, te koje filmove nipošto ne biste trebali propustiti.

Za financije ne brinite, ovi izlasci neće dodatno opteretiti vaš kućni budžet, jer je većina filmskog programa besplatna.

Subversive Film Festival

Mlada senegalska imigrantkinja koja se priključuje pokretu Indignadosa, krvavi neredi u Genovi prilikom summita G8 2001. godine, ženska pornografija, urugvajske kinoteke i grčka dužnička kriza samo su neke od tema kojima se bave filmovi najaktivističkijeg od svih festivala koji je upravo u tijeku, a njegov središnji program prati nove tendencije europskog filma.

* KADA: do 12. svibnja

*GDJE: kina Europa i Tuškanac

*KAKVA PUBLIKA DOLAZI: hipsteri, studenti Filozofskog, mladi anarhisti i ljevičari, vaši omiljeni sveučilišni profesori

*NE PROPUSTITE: Nagrađivana “Lamerica” Giannija Amelija priča je o dva talijanska kriminalca koji su nakon pada željezne zavjese otputovali u Albaniju ne bi li tamo osnovali fiktivnu tvrtku te novac pospremili u vlastiti džep. Dok prate skupinu Albanaca koji pokušavaju napustiti zemlju i emigrirati u Italiju, jedan od njih, Gino, gubi identitet Talijana i postaje jedan u nizu albanskih imigranata. Tu je i “Katastrojka”, film grčkog novinarskog dvojca Katerina Kitidi i Aris Chatzistefanou, koji zatvara festival u subotu 12. svibnja. Film je nastavak njihova hita “Dugokracija” i prvi je grčki dokumentarac koji je financirala publika. Nakon grčke dužničke krize bave se privatizacijom, a ako još niste, kao pripremu pogledajte “Dugokraciju” na YouTubeu, što je već učinilo više od dva milijuna ljudi.

* POPRATNI SADRŽAJI: Filmsko-teorijska škola u sklopu koje će predavanje o festivalima autohtonog filma u Latinskoj Americi održati Amalia Cordova, dok će Dina Iordanova govoriti o filmovima nastalim u razdoblju postkomunizma.

Festival židovskog filma

“Tolerancija mi nije jača strana” pjevaju Brkovi u svojoj zafrkantskoj pjesmi, ali zato je tolerancija jača strana Festivala židovskog filma koji je ove godine posvećen toj temi. Na repertoaru su i filmovi koji nisu usko vezani za židovsku tematiku, već progovaraju o toleranciji općenito.

*KADA: od 20. do 26. svibnja

*GDJE: kino Europa

*KAKVA PUBLIKA DOLAZI: festival s vjerojatno najširim rasponom publike “od 7 do 77”, pri čemu je velika vjerojatnost da ćete upravo ovdje sresti i predsjednika Josipovića ili nekog iz državnog vrha.

*NE PROPUSTITE: Festival otvara film “Sarin ključ”, priča o dvije obitelji koje povezuje velika tajna, nastao prema istoimenom romanu francuske novinarke Tatiane de Rosnay. Zanimljivo je da roman pet godina nitko nije htio izdati zbog mračne teme kojom se bavi (holokaust), no zato Kristin Scott Thomas ni trenutka nije dvojila oko prihvaćanja glavne uloge. Drugi film koji preporučujemo je “Dug'” redatelja Johna Maddena, a donosi priču o troje umirovljenih agenata izraelske tajne službe Mossad koji su se proslavili tijekom tajne misije 1965. u Istočnom Berlinu. Glumačku ekipu predvode Helen Mirren i Tom Wilkinson, te Jessica Chastain koja je za svoju ulogu višestruko nagrađena.

* POPRATNI SADRŽAJI: Tjedan dana uoči festivala, 14. svibnja, u galeriji Karas otvara se izložba “Moć i nemoć” japanskog umjetnika s njemačkom adresom Seiji Kimota. Edukacijska jutra namijenjena su djeci školske dobi, a mladi redatelji mogu se okušati u filmskoj radionici Talent Workshop.

Noir Festival

Najmlađi od ova četiri festivala ambiciozno je startao prošle godine, gledatelje je privukao kinom pod vedrim nebom, a odlična vijest je da će se i ove godine dio projekcija održati na otvorenom, i to u obnovljenom Ljetnom kinu Tuškanac u šumi iznad restorana Dubravkin put. Naša preporuka: dođite dovoljno rano kako biste “ugrabili” dekicu koje se dijele na ulazu - noći u šumi znaju biti itekako hladne…

*KADA: od 23. do 27. svibnja

*GDJE: kino Tuškanac, Ljetno kino Tuškanac, Muzej arhitekture, galerija Velvet

*KAKVA PUBLIKA DOLAZI: showbiz ekipa, posjetitelji Pepperminta, a ne bi nas iznenadilo ni da se pojavi ministrica Mirela Holy

*NE PROPUSTITE:

Premijera filma “Lovci na glave”, snimljenog prema istoimenoj knjizi Joa Nesbřa. Roger Brown najuspješniji je norveški agent za zapošljavanje koji se zbog stila života iznad svojih mogućnosti bavi krađom umjetnina, no vrlo brzo ulijeće u nevolje… Očekuje vas i premijera hrvatske kratkometražne neo-noir komedije “Iris” Andrije Mardešića s Ivanom Roščić i Goranom Bogdanom u glavnim ulogama. Saznajte što povezuje misterioznu Iris, policijskog detektiva Nebojšu, časnu sestru, dva mrtva tijela i jednu mesnu pitu.

*POPRATNI SADRŽAJI:

Inspiriran noir filmskim klasicima, Saša Šekoranja napravio je seriju fotografija Leone Paraminski i Džane Pinjo koje na njegovu setu izgledaju kao Grace Kelly i Ava Gardner. Edvin Liverić izvest će konceptualnu monodramu “Diva”, a Daniel Žeželj audiovizualni performans “Cuore”. Zasvirat će talijanski bend Alibi fulmine, a Dežmanova će ulica nakratko postati poprište revije modnog brenda Charlie.

Animafest

Kratkometražnim izdanjem naš najdugovječniji filmski festival slavi 40 godina, no to nipošto ne znači da je upao u krizu srednjih godina, jer je njegov program friški kao i uvijek. Okrugla rođendanska brojka odličan je povod za čestitanje, a to možete učiniti i vi ako do 25. svibnja pošaljete čestitku na adresu Animafesta. Sve pristigle čestitke bit će izložene u predvorju kina Europa za trajanja festivala.

*KADA: 29. svibnja do 3. lipnja

*GDJE: kina Europa, Tuškanac i Cineplexx

*KAKVA PUBLIKA DOLAZI: S obzirom na to da je ovo jedini naš festival A kategorije, posjećuju ga mnogi domaći i strani filmski profesionalci. Djeca i njihovi roditelji također su vjerna publika, ali oprez: neki su filmovi ipak samo za odrasle.

*NE PROPUSTITE: U “Cvijetu bitke” Simona Bogojevića Naratha pratimo misteriozne doživljaje neobičnih likova - Opsjenar, Građanski entitet, Drveni lutak i šutljivi, ali opasni Mačevaoci - koji žive u podzemnom svijetu arkadijskog ugođaja. “Get Real!” Nizozemca Everta de Beijera, pak, priča je o srednjoškolcu ovisnom o kompjutorskim igricama koji u virtualnom svijetu iskazuje ljubav zgodnoj pjevačici. No, što će se dogoditi kada mu cura iz razreda udijeli pravi poljubac?

*POPRATNI SADRŽAJI: Jubilarno izdanje obiluje popratnim događanjima, a mi izdvajamo program “Strange Fruits”, izbor filmova uvrnutog humora koji su u posljednjih nekoliko godina zavladali animacijskom scenom, projekcije svih dosadašnjih pobjednika Animafesta, te retrospektivu radova Yojia Kuria, dobitnika ovogodišnje nagrade Animafesta za životno djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:27